Austrian Soldier Statue - Zbiroh, CZ
Ausrian Soldier Statue in Zbiroh Castle
Location: Plzeňský kraj, Czechia

ENG:
Three cast-iron statues of Austrian Soldier were cast in Strašice Smelter in 1890, copying the model from 1756. The statue in Zbiroh is probably a copy of the original one, removed in 1998 to the Dobris Castle. The other originals can be found in Holoubkov and in Tvarozna.

__________
CZE:
Litinová socha rakouského granátníka v nadživotní velikosti je pravdepodobne kopii jedne ze trí, ktere byly odlity ve strašické huti v roce 1890 podle zachovalého modelu z roku 1756.
Puvodní sochy, vyrobené v roce 1756 za vlády Marie Terezie ve strašických slévárnách, byly dve a byly instalovány na rozích kašny v areálu hradu. Avšak již roku 1808 je hrabe František Kinský nechal premístit do vojenské akademie ve Vídenském Novém Meste. Zde stály až do bombardování mesta v dubnu roku 1945, kdy stopa po nich mizí. Sochy byla vysoké 2,5 metru, každá vážila 2,24 tuny a za jejich zhotovení bylo zaplaceno 600 zlatých a 2 krejcary. Tri nové sochy byly odlity až v roce 1890 nový majitel železáren Max Hopfengärtner a jednu z nich umístil zpet do zbirožského zámku. Stála zde až do devadesátých let minulého století, kdy v rámci restitucí byla prevezena do dobríšského zámku.. Druhá je v parcíku v Holoubkove, tretí pak v Tvarozne
u motorestu Rohlenka na dálnici mezi Brnem a Vyškovem.

Name or use 'Unknown' if not known: Rakousky granatnik