96 - Sint Philipsland - NL - Routes in Zeeland
Posted by: Groundspeak Premium Member Heideroosjes
N 51° 38.350 E 004° 09.993
31U E 580725 N 5721550
ANWB Knooppunt 96 aan de T-splitsing Krammersweg - Hogeweg en Slaakweg nabij Sint Philipsland.
Waymark Code: WME11T
Location: Zeeland, Netherlands
Date Posted: 03/19/2012
Published By:Groundspeak Premium Member dreamhummie
Views: 14

Knooppunt 96 van Routes in Zeeland bevindt zich in de polders van Sint Philipsland, gemeente Tholen tussen de dorpjes Sint Philipsland en Anna Jacobapolder in. Het is maar een klein bordje, dat hangt aan het straatnaambord op de T-splitsing van de Hogeweg, met de Krammerweg en de Slaakweg.

Over het eiland Sint Philipsland:
Sint Philipsland is een schiereiland in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. Op het schiereiland met een oppervlakte van ongeveer 23 km² liggen de dorpen Sint Philipsland en Anna Jacobapolder en de buurtschap De Sluis.

Sint Philipsland is sinds 1884 middels de Slaakdam verbonden met het vasteland van Noord-Brabant. Naar het zuiden is het sinds 1973 via de Krabbenkreekdam verbonden met Tholen. Naar het noorden is Sint Philipsland sinds 1988 via de Philipsdam verbonden met de Grevelingendam richting Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het veer Anna Jacobapolder - Zijpe werd hiermee overbodig.

De eerste inpoldering van een gedeelte van het huidige Sint Philipsland vond plaats in 1487, op initiatief van Anna van Bourgondië, een buitenechtelijke dochter van hertog Philips van Bourgondië. Zij liet een kerk bouwen die gewijd was aan Philippus om zo wellicht de beschermheilige van haar vader te eren en zijn naam te bewaren.[1] Zowel in 1530 als in 1532 overstroomde de polder als gevolg van zware stormen. Na de laatste storm bleef het eiland gedurende lange tijd niet hersteld.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog staken, in de nacht van 28 op 29 september 1576, 1500 Spaanse troepen onder bevel van Osorio de Ulloa vanaf het onbedijkte Sint Philipsland het Zijpe over naar Duiveland om van daaruit het beleg op te slaan voor Zierikzee. Tijdens de slag op het Slaak in september 1631 vernietigde een Zeeuwse vloot onder Marinus Hollaere de Spaanse vloot.

In 1645 werden de schorren herdijkt, het nieuwe eiland was iets groter en lag iets zuidelijker dan zijn voorganger. In 1776 werd de Henriëttepolder ingedijkt. De oppervlakte van het eiland werd in 1847 verdubbeld met de indijking van de Anna Jacobapolder en de Kramerpolder. De Willemspolder volgde in 1859 en de Prins Hendrikpolder in 1907. In 1935 kreeg Sint Philipsland zijn uiteindelijke vorm met de bedijking van de Abraham Wissepolder.[2]

De Prins Hendrikpolder kon ontstaan nadat in 1884 een dam door het Slaak was gelegd die het eiland verbond met het vasteland van Noord-Brabant. De polder werd over de provinciegrens doorgraven in verband met de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal. In 1973 werden een brug over het kanaal en de ten behoeve van het kanaal aangelegde Krabbenkreekdam geopend.
Node Number: 96

Reachable Nodes:
97 > 2,2 km 98 > 3,6 km 89 > 6 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
xizat visited 96 - Sint Philipsland - NL - Routes in Zeeland 09/27/2015 xizat visited it
team Hebbes visited 96 - Sint Philipsland - NL - Routes in Zeeland 06/30/2012 team Hebbes visited it

View all visits/logs