Autobusové nádraží Grand / Grand Central Bus Station, Brno, Czech republic
33U E 617623 N 5450233
The old main bus station in Brno, built in 1948-49 by architect Bohuslav Fuchs / Staré hlavní brnenské autobusové nádraží, vybudované v letech 1948-49 podle projektu architekta Bohuslava Fuchse.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ: Do vybudování nového ústredního autobusového nádraží na Zvonarce v 70. letech 20. století sloužilo jako brnenské hlavní autobusové nádraží. Dnes jej využívá nekolik „nových“ dopravcu a cestovních kancelárí, odhaduje se, že v roce 2007 obsloužilo až 10 000 cestujících denne.

Památkove chránený funkcionalistický areál nádraží byl vystaven v letech 1948-49 podle projektu svetoznámého architekta Bohuslava Fuchse. Výrazným architektonickým prvkem je skorepinový oblouckový prístrešek, který autor zamýšlel použít i pri nerealizovaném zámeru stavby nového brnenského vlakového nádraží z roku 1933.

ENG: Till the opening of the new central bus station on Zvonarka in 70 of the 20th century it served as the main bus station in Brno. Today it is used by several "new" operators and travel agencies, it is estimated that in 2007 only served 10 000 passengers a day.

The listed functionalist complex was built in 1948-49, designed by famous architect Bohuslav Fuchs. A distinctive architectural feature is testaceous shelter, which the author intended to use the unrealized project of the new train station in Brno in 1933.

zdroj / source: (visit link)
Interesting architecture: