Zderaduv sloup - Brno, Czech Republic
33U E 618571 N 5449968
CS: Gotický Zderaduv sloup umístený v zahrade poblíž reky Svitavy. EN: Gothic Zderad pillar located at garden near Svitava river.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Povest o vzniku sloupu
Na konci ulice Krenová na brehu reky Svitavy, stojí krásný sloup. Vypadá jako gotický, ale ucení muzové dodnes nevedí, kdy, kým a proc byl postaven. Povest vsak mluví jasne. Král Vratislav II. prý roku 1091 vytáhl na Moravu proti svému odbojnému bratru Konrádovi a obléhal Brno. Kdyz urcoval místo, kde mají rozlozit vojenské stany, vystoupil králuv oblíbenec rytír Zderad a rekl: "Myslím, králi, ze tvuj syn Bretislav by mel táborit tady prímo u vody, aby se mohl casto koupat." Nekterí se zasmáli, protoze vedeli, ze Zderad narází na nemilou príhodu, která se stala pred nekolika roky pri tazení proti Sasum. Mladý kníze se tehdy pres varování koupal sám v rece a byl zajat cizími vojáky. Kdyz to Bretislav uslysel, zbledl a rychle odesel. Rozhodl se, ze za tuto pohanu mu rytír zaplatí. Domluvil se s práteli a pozval Zderada na druhý den ráno na poradu. Ten nic zlého netusil a prisel. Královský syn vsak necekal sám. Dovedl si celou svou druzinu. Ta se na jeho povel na rytíre vrhla a zabila ho. Kdyz se to král Vratislav dozvedel, velice se zarmoutil. Prítele nechal pohrbít v jeho rodinné hrobce a tam, kde se ten ukrutný cin stal, dal postavit krásný památník. (brno.cz)

Zderaduv sloup a soucasnost
Kdyz opustime téma povestí, muzeme najít informace, ze byl sloup postaven pravdepodobne ke konci 15. století, jako hranicní, stanovující dosah brnenského mestského práva. Objevil se totiz na nekolika historických obrazech poblíz mestského popraviste (která se na hranice mest umistovala). V letech 1863 az 1865 doslo k presunu sloupu na druhý breh reky Svitavy. O dnesní podobu památky se pak zaslouzil Josef Arnold, který ji v rámci presunu opravil. Snazil se pritom navrátit puvodní gotický vzhled, takze odstranil vse, co povazoval za "prílepky" z pozdejsích let. V roce 2010 doslo k celkové rekonstrukci sloupu a navrácení dríve chybejících cástí konstrukce. Nynejsi vzezreni by tak melo odpovidat historickému stavu.

The Column of Zderad
At the end of Krenová street, on the bank of the River Svitava, there is a beautiful column. It appears to be in the Gothic style but the scholars still do not know when, by whom, and why it was built. Legend has it that the builder of the column was the Czech King Vratislav II, and the column was to commemorate the spot where Zderad of Švábenice was murdered in the summer of 1091. King Vratislav II had taken to the field in Moravia against his rebellious brother Konrad, and laid siege to the City of Brno. Searching for a place to pitch the war tents, the King's favourite, Zderad, stepped out and said: "I think, my King, thy son Bretislav ought to be encamped here, at the water's edge, so that he may bathe often." Some laughed, for they thought that Zderad was referring to an unpleasant story that had taken place some years before in a campaign against the Saxons. The young Prince had bathed then, despite warnings, alone in a river, and had been captured by the enemy. When Bretislav heard of this, he went pale and quickly went away. He decided that the knight should pay dearly for this affront. He discussed the matter with his friends and asked Zderad for a meeting the following morning. Not suspecting anything, Zderad arrived. But the King`s son was not waiting alone, for he had brought all his retainers. At his command they caught and killed kim. It was realized too late what had happened and Zderad, the King`s beloved Minister, was dead. When King Vratislav learned of this, he grieved heavily. He buried his friend in the family vault and built a beautiful monument where the atrocity had happened. (brno.cz)
Date Built: Konec 15. století. / End of 15. century.