Oko nad Brnem - Brno, Czech Republic
33U E 617859 N 5454476
CS: Zastávka Loosova postavená jako pocta architektovi J. Kaplickému a kopie stále ješte neexistující budovy Pražské knihovny. EN: Bus stop Loosova with shelter build as a tribute to architect J. Kaplicky and copy of its National library proposal.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Nápad využít pro zastávku návrh sídla pražské Národní knihovny z pera J. Kaplického byl podporen jak pozustalými známého architekta, tak mestskou cástí Brno-sever, na jejímž území se stavba nachází. Prístresek má oproti originálnímu návrhu pudorys jen sedm krát sedm metru. Ve sklolaminátové skorepine jsou umísteny prosvetlovací otvory vcetne hlavního "oka" nad vstupem. Jaká je budoucnost originálu nikdo neví, ale s nejvetsí pravdepodobností nebude nikdy postaven...

EN:
The idea to use the proposal of the Prague National Library was supported by family of famous architect J. Kaplicky and the city district Brno-sever, where is the station located. Shelter has only 7x7 meters ground plan compared with whole building of library. In the fibreglass shell are open fenestrations, including the main "eye" above the entrance. And about future of original? Never knows...
Building Address:
Loosova