No. 1784, Prokopské údolí, CZ
33U E 455973 N 5543461
Turistická známka zobrazuje Jezírko v pražském Prokopském údolí. /// Tourist stamp shows an anthropogenic tarn in Prokopské Valley.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CS:

• Jezírko vzniklo zaplavením vápencového lomu na zacátku dvacátého století. Údaj o presném roku vzniku se ruzní - knižní zdroje uvádejí rok 1905, na internetu je zminován i rok 1912.

• Vznik jezírka ve vápencovém kanonu byl rychlý. Po odstrelu skalního bloku se na dno lomu vyhrnula voda z vydatného krasového pramene tak rychle, že delníci ani nestihli sklidit všechno náradí.

• Ackoliv bývá udávána hloubka jezírka kolem deseti metru, pri nedávném potápecském pruzkumu byla zjištena maximální hloubka necelé ctyri metry.

• Délka jezírka je 107 metru, maximální šírka 26 metru a rozloha hladiny je 0,25 hektaru.

• Kanon jezírka je geologicky zajímavou lokalitou, zdejšími vápenci prochází hranice mezi stredním a spodním devonem.

• Lomy u Jezírka byly jednou z lokalit výzkumu slavného paleontologa Joachima Barrandeho.

• Hladina jezírka je domovem kachen a také labute z nedaleké záchranné stanice pro poranená divoká zvírata.

• Jezírko je soucástí prírodní rezervace Prokopské údolí.

Prírodní park Prokopské a Dalejské údolí

• Prírodní rezervace Prokopské údolí je soucástí prírodního parku na jižním okraji hlavního mesta Prahy.

• Jde o dve navzájem propojená údolí vyhloubená Prokopským a Dalejským potokem ve vápencových výchozech.

• Oblast je nejsevernejším výbežkem Ceského krasu a v minulosti byla silne ovlivnena težbou vápence.

• V soucasnosti plní území rekreacní funkce a navzdory tlaku developeru zustává oázou divociny uprostred velkomesta.

• Stráne údolí jsou domovem teplomilných stepních spolecenstev, takže jde o území vysokého zoologického, botanického i geologického významu.

EN:

• Lake was created by inundation of the limestone quarry at the beginning of the twentieth century.

• Pond arised very quickly. After blasting of the rock block water from karstic spring flooded the bottom of the canyon. It was so fast that the workers did not manage to clear their tools.

• In the past, lake depth was reported ten meters. After a recent dive survey, this figure was corrected. Maximum depht of the tarn is about four meters.

• Length of the lake is 107 meters, maximum width 26 meters and surface area is 0.25 hectares.

• Canyon of the lake is geologically interesting site because boundary between the middle and Lower Devonian passes the limestone.

• Quarries at Jezirko were one of the research sites of the famous paleontologist Joachim Barrande.

• The “Jezirko” is home for ducks and swans from the nearby rescue station for injured wild animals.

• Pond is part of the nature reserve Prokopské valley.

Nature park Prokopské and Dalejské valley.

• Prokopské valley nature reserve is part of the Nature park on the southern periphery of the capital city of Prague.

• This locality consists of a pair of karstic valleys carved out by Prokopský creek and Dalejský creek.

• The area is the northernmost promontory of the Bohemian karst and in the past has been strongly influenced by limestone mining.

• The valley are home to thermophilic steppe associations, so it's an area with high zoological, botanical and geological significance.

Where can you get this wooden stamp.: N 50° 04.359 E 014° 25.992

Opening Times: