2002 - Look-Out Tower "Velky Lopenik", CZ
Drevená rozhledna s kamenným podstavcem/The wooden tower with a stone base
Location: Zlínský kraj, Czechia

[cs] Od roku 1944 zde stála první drevená rozhledna, která sloužila jako triangulacní bod. Shorela v roce 1946.
Druhá drevená rozhledna byla postavena v roce 1946 a mela výšku 16 m. Dosloužila v roce 1972 a od té doby zde byl pouze drevený triangl.
Mikroregion Bojkovsko a sdružení obcí pod Lopeníkem se rozhodli vybudovat novou rozhlednu. Návrh rozhledny zpracoval ing. Svatopluk Sládecek. Na podporu výstavby se prodávala pohlednice v cene 50 Kc. 23.6.2002 vysvecen a položen základní kámen nové rozhledny.
Stavební práce zapocaly na podzim 2004. Pres zimu se nedalo stavit, a tak práce pokracovaly až od kvetna 2005 do jejího otevrení v cervnu.

[en] Since 1944, there was the first wooden tower, which served as a triangulation point. Burned down in 1946.
A second wooden tower was built in 1946 and had served its height of 16 m. in 1972, and since there was only a wooden triangle.
Micro-Bojkovsko and associations of municipalities under Lopenikem decided to build a new tower. Tower proposal prepared by Mr. Svatopluk Sládecek. To support the construction of the postcards sold in the price of 50 CZK. Ordained June 23, 2002 and the foundation stone of the new tower.
Construction work started in autumn 2004. Over the winter could not stop, and so continued to work from May 2005 until its opening in June.
Year of construction: 2002

Full inscription:
Základní kámen rozhledny Lopeník, symbol přátelství čechů a slováků, položený 23.6.2002/ The foundation stone Lopeník tower, a symbol of friendship Czechs and Slovaks, laid June 23, 2002