brewery / panský pivovar, Pacov, Czech republic
33U E 500129 N 5480034
Pivovar založen 1528 Oldrichem Španovským z Lysova. Na prelomu 19. a 20. století prestaven v historizujícím slohu. / Brewery founded in 1528 by Oldrich Španovský from Lysov. Rebuilt in the historicist style on the turn of the 19th century.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CZ: Pacovský panský pivovar založil v roce 1528 Oldrich Španovský z Lysova. Zikmund Jan Myslík z Hiršova jej spolu se zámkem a celým panstvím venoval karmelitánum. Po zrušení kláštera v 18. století jej vlastnil náboženský fond, od nejž jej získal baron Gudenus. Barokní areál byl na prelomu 19. a 20. století prestaven v historizujícím slohu, tuto podobu si víceméne zachoval dodnes. Posledním soukromým majitelem byl Adolf rytír Weisse z Tessbachu, majitel panství a propagátor motoristického sportu. Po II. svetové válce vlastnilo nejakou dobu pivovar mesto Pacov, poté prešel pod „krídla“ národního podniku Havlíckobrodské pivovary. Výroba byla ukoncena v roce 1969. V roce 2011 byl areál pivovaru prohlášen za chránenou kulturní památku.

ENG: The brewery was founded in 1528 Oldrich Španovský from Lysov. Zikmund Myslík from Hiršov gave it to the Carmelites. After the monastery was closed in the 18th century, it was owned by a religious fund, from which it acquired baron Gudenus. Baroque complex rebuilt in the historicist style, was in the turn of 19th century. The last private owner was Adolf knight of Tessbach Weiss, owner of the estate and the promoter of motorsports. After World War II. it was for some time owned town Pacov, then passed under the "wings" national company Havlíckobrodské breweries. Production was terminated in 1969. In 2011 the brewery area was declared a protected cultural monument.
Location:
Pacov, Czech republic