Secesní vila továrníka Hudlického / Villa of factory owner Hudlický, Rokycany, Czech republic
33U E 398692 N 5510723
Art Nouveau villa No.286/II built in 1911 according to the plans of Bohuslav Ryšavý for the factory owner Rudolf Hudlický / Secesní vila cp.286/II byla postavena roku 1911 podle projektu Bohuslava Ryšavého pro továrníka Rudolfa Hudlického.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

CZ: Vila cp.286/II byla postavena roku 1911 podle projektu Bohuslava Ryšavého pro továrníka Rudolfa Hudlického. Ten svoji puvodní residenci na sousedním pozemku nechal adaptovat na hotel (hotel Merkur, dnes sídlo pošty) a nechal si postavit nové, menší sídlo. Prucelí vily je ztvárneno ve stylu cisté secese, s výrazným pulkruhovým oknem, keramickými prvky fasády a strmou strechou s prejzy. Vila trpela po roce 1948 nedostatkem údržby a byla zastínena vzrostlou vegetací zahrady. Její oprava probehla v letech 2003-2005. Roku 2004 byla prohlášena za státem chránenou památku.

ENG: Villa No.286/II was built in 1911 according to the plans of Bohuslav Ryšavý for the factory owner Rudolf Hudlický, who had adapted his original residence on the neighboring property to the hotel (Hotel Mercury, now a post office). The facade of the villa is clean rendition of Art Nouveau style, with a distinctive semi-circular windows, ceramic facade elements and a steep roof with pantiles. Villa suffered from lack of maintenance from 1948 and was overshadowed by the garden-grown vegetation. The repair took place in 2003-2005. In 2004 the state was declared a protected monument.

zdroj/source: David Borek na (visit link)
Style: Art Nouveau