Standbeeld Luitenant-Generaal Jacques
Posted by: Groundspeak Premium Member GEO-BREIN
N 51° 01.992 E 002° 51.884
31U E 490514 N 5653525
Luitenant-Generaal Jacques was de verdediger van Diksmuide tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Waymark Code: WMCZ0D
Location: West-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 10/28/2011
Published By:Groundspeak Premium Member bluesnote
Views: 11

Na de aftocht uit Antwerpen zag Koning Albert zich gedwongen zijn troepen achter de Ijzer samen te brengen. Op 18 oktober barstte de “Slag aan de Ijzer” los: de Duitsers richtten hun aanvallen op de haastig geïnstalleerde Belgische posities en de Belgen werden gedwongen zich steeds verder terug te trekken, totdat ze uiteindelijk hun stellingen konden handhaven achter de spoorwegbedding van de voormalige lijn Nieuwpoort-Diksmuide. Op 20 oktober was op de oostelijke IJzeroever enkel Diksmuide nog niet in Duitse handen gevallen. Op 31 oktober was de Slag aan de Ijzer voorbij, maar het bruggenhoofd Diksmuide zou nog tot 10 november 1914 in Geallieerde handen blijven. Het bruggenhoofd Diksmuide werd verdedigd door diverse eenheden, onder leiding van vice-admiraal Ronarc'h (tussen 3 en 6 november werd het bevel overgenomen door de Franse generaal Grossetti). De troepen die elkaar aflosten voor de verdediging van het bruggenhoofd waren: de brigade Fusiliers Marins (2 regimenten, d.w.z. 6500 man, voornamelijk van Bretoense afkomst) en de zogenaamde brigade B van de 3de Belgische legerdivisie bestaande uit het 11de en 12de linieregiment o.l.v. Kolonel Meiser, vanaf 24 oktober o.l.v. Kolonel Jacques. Ook verschillende bataljons van de 5de Legerdivisie o.l.v. Generaal Scheere (het 2de Jagers te Voet en het 1ste Linieregiment) en diverse Belgische artillerie-eenheden o.l.v. Kolonel De Vleeschouwer verdedigden een tijdlang het bruggenhoofd mee, versterkt met enkele eenheden van de 6de Legerdivisie. Tenslotte kregen deze eenheden versterkingen van bataljons Tirailleurs Sénégalais (het 1ste bataljon uit Algerije en het 3de bataljon uit Marokko). Alphonse Jacques, Baron de Dixmude (Stavelot 1858-Brussel 1928), was een omstreden figuur, die nog steeds controverse oproept, vooral omwille van zijn houding tegenover de Afrikaanse bevolking in zijn campagne tegen de slavenhandelaars (M'Pala 1892) en zijn uitgesproken francofone houding tegenover de Vlaamse soldaat. Tijdens de “Slag om Diksmuide” verving Kolonel Jacques, in feite de bevelhebber van het 12de linieregiment, vanaf 24 oktober Kolonel Meiser als bevelhebber van de Brigade B (Bertrand). Hij installeerde tijdelijk zijn hoofdkwartier in het stadhuis, maar omwille van de Duitse bombardementen (waarbij Jacques zelf enkele malen gewond raakte) verhuisde zijn hoofdkwartier naar de Ijzerlaan. Het standbeeld van Jacques werd onthuld op 7 september 1930 in aanwezigheid van prins Leopold en minister Charles de Broqueville.
List if there are any visiting hours:
Altijd zichtbaar


Entrance fees (if it applies): 0

Type of memorial: Statue

Website pertaining to the memorial: Not listed

Visit Instructions:

*(1.)* Please submit a photo(s) taken by you of your visit to the location (non-copyrighted photos only). GPS photos are also accepted with the location in the background, and old vacation photos are accepted. If you are not able to provide a photo, then please describe your visit or give a story about the visit.
*(2.)* If you have additional information about the memorial which is not listed in the waymark description, please notify the waymark owner to have it added, and please post the information in your visit log.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Specific Veteran Memorials
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
Orion&Co visited Standbeeld Luitenant-Generaal Jacques 03/25/2012 Orion&Co visited it
GEO-BREIN visited Standbeeld Luitenant-Generaal Jacques 10/29/2011 GEO-BREIN visited it
basingstokeboy visited Standbeeld Luitenant-Generaal Jacques 09/17/2011 basingstokeboy visited it

View all visits/logs