Mariánské sousoší / Marian column, Ledec nad Sázavou, CZ
CZ - Mariánské souší v Ledci nad Sázavou EN - Marian column in Ledec nad Sázavou
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Ceský popis

Toto Mariánské sousoší bylo postaveno v roce 1770 na východní strane Husova námestí. Autorem byl pardubický sochar a rezbár Jakub Teplý.

Celková výška je 11 metru. Široký podstavec tvorí žulový ctyrhran, uprostred jsou latinská chvalorecení Panne Marii. Na ctyrech stranách stojí sochy ceských patronu: sv. Václava, sv. Vojtecha, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého. Uprostred se zvedá sloup s oblaky a andílky, který je ukoncen sochou Panny Marie.

English description

The Marian column was built in 1770 on the eastern side of Hus Square. The author was a sculptor and carver Jakub Teplý from Pardubice.

Overall height is 11 meters. Wide granite pedestal is square and in the middle there is the Latin eulogy to the Virgin Mary. On the four sides are 4 statues of Czech patrons and saints: St. Wenceslas, Vol. Adalbert, Vol. And St. Florian., John of Nepomuk. From the middle rises a pillar with clouds and angels, which ends with the statue of the Virgin Mary.

Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column