Kostelní hodiny // Church clock, Zelezna Ruda, CZ
33U E 371259 N 5444187
Hodiny na zvonici barokního kostela Panny Marie pomocné z hvezdy /// Clock on the bell tower of the baroque Church of the Virgin Mary the Helper from the star.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

CZ:

• Kostel Panny Marie pomocné z hvezdy predstavuje na Šumave jednou z nejvýznamejších památek barokní architektury.

• Byl postaven v letech 1729-1732 na míste nekdejší kaple.

• Zvláštností kostela je netypický pudorys ve tvaru šesticípé hvezdy a veliká kopule, která pripomíná obrí cibuli.

• Roku 1777 byla ke kostelu pristavena zvonice s novým hlavním vchodem. Na této veži také našel své místo hodinový stroj.

• Mezi léty 1995-1998 prošel kostel nárocnou rekonstrukcí, pri níž byl na vež umísten nový hodinový stroj s bicím mechanismem a zvonem.

EN:

• The Church of Virgin Mary the helper from the star is magnum opus of baroque architecture in Sumava mountain range.

• The Church was built in in 1729 – 1732 and is located in the place of an old chapel.

• Strangeness of this building is the uncommon ground plan in the shape of a six-pointed star and also big cupola, which looks like a giant onion.

• Bell tower with the new main entrance was built in 1777. The church clock is a part of this tower.

• In 1995-1998 the church was restored. During this renovation the tower got new clockwork and bell.

Status: Working

Display: Mounted