Korenmolen De Zwaluw
32U E 329989 N 5844693
De molen De Zwaluw staat aan de Van Echtenstraat te Hoogeveen. Het is een rietgedekte, achtkantige houten stellingmolen op een achtkantig gemetselde romp.
Location: Drenthe, Netherlands

Reeds voor 1715 stond er in Hoogeveen al een molen. In 1716 werd een tweede molen gebouwd door Roelof Steenbergen van Ten Arlo aan het Krakeel, de huidige van Echtenstraat. In 1787 werd deze molen vervangen door een stenen molen.

In 1826 kwam de molen in handen van Lucas Quirinus Robaard. In 1833 brandde de molen, door een brand die oversloeg van de molenaarswoning naar de molen, af. Een jaar later, in 1834 werd de molen herbouwd (de huidige). De stenen romp dateert nog uit 1787, het houten achkant is van 1834. Meeuwes Robaard, zoon van Lucas, werd in 1835 molenaar, hij leefde tot 1906. In 1907 werd Cornelius Thomas eigenaar van de molen, hij werd in 1925 opgevolgd door zijn zoon Jacob die het molenaarsbedrijf tot 1964 uitoefende. In 1976 verkocht Thomas de molen aan de gemeente Hoogeveen, maar bleef nog lange tijd actief op de molen, bijgestaan door vrijwillige molenaars.

Eigenaar van de molen is, sinds 1976, de gemeente Hoogeveen.
De molen is maalvaardig en draait op professionele basis.