LET L-610, Stare Mesto, CZ
Historicky první vyrobený letoun L 610/ Historically the first aircraft produced by L 610
Location: Zlínský kraj, Czechia

[cs] První prototyp letadla L-610, který byl pred více než 20 lety vyvinut na objednávku Sovetského svazu v závodech LET Kunovice, byl 15.05.2011 prevezen do našeho areálu spolecnosti Kovosteel ve Starém Meste. Jde o nejvetší ceskoslovenský letoun. Ctyricetimístný dopravní letoun L-610 mel být chloubou ceskoslovenského leteckého prumyslu. Stroj z dílen kunovické firmy LET, jehož prototyp poprvé vzlétl v prosinci 1988, se však v dusledku rozpadu východního bloku a následných financních potíží výrobce nikdy nedockal sériové produkce. Celkem bylo vyrobeno šest prototypu puvodní verze, oznacované jako L-610M. Letoun je 22 metru dlouhý, bez paliva váží 12 tun a rozpetí jeho krídel ciní 25 metru. Atrakce bude prístupná verejnosti. Vedení spolecnosti se rozhodlo zachovat puvodní bílo-cervené provedení letounu i interiér stroje vcetne sedacek. Steny tubusu jsou obnaženy, aby si lidé mohli prohlédnout, kolik kabelu bylo zapotrebí, aby se letadlo stalo funkcním. "Vystavení letadla bude taková pripomínka tradice, toho, co lidé z regionu dokázali vyrobit," rekl jednatel spolecnosti Kovosteel Bronislav Janecek. Zprístupnení letounu L-610 plánujeme približne od zárí letošního roku, kdy se chystáme otevrít kongresové centrum, které vzniká rekonstrukcí nekdejšího cukrovarnického skladu.
[en] WIKIPEDIA
Type of Aircraft: (make/model): LET L-610

Tail Number: (S/N): OK - 130

Construction:: original aircraft

Location (park, airport, museum, etc.): V areálu firmy na zpracování odpadu - Kovosteel/In the area of ​​waste treatment company - Kovosteel

inside / outside: outside

Other Information::