Sv. Florian / St. Florian, Sobeslav, CZ
33U E 479612 N 5456331
Socha sv. Floriana na kasne sobeslavskeho namesti. / St. Florian statue on the fountain in Sobeslav.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Svatý Florián (250, Zeiselmauer-Wolfpassing - 4. kveten 304, Lorch) je katolický svatý, mucedník, jeden ze Ctrnácti svatých pomocníku. První rakouský mucedník a svatý.

Za vlády císare Diokleciána byl jednou z obetí jeho zásahu prostrednictvím ctyr protikrestanských ediktu z let 303 a 304. Dnešní území Rakouska do té doby patrilo rímské provincii Noricum a císar Dioklecián tuto provincii pripojil k Pannonii. V okolí dnešního Lince, v meste Lauriacum (neboli Lorch) u soutoku Enže s Dunajem, dal jeho místodržitel Aquilinus pozavírat a usmrtit mnoho zdejších krestanu. Když se to Florian dozvedel, spechal krestanum na pomoc. Nebyl však dostatecne opatrný a po nekolika dnech byl zatcen a pod neustálým týráním mel zaprít Krista. Protože se nechtel za žádnou cenu víry zríct a soud nevzal ohledy na jeho zásluhy v armáde a jeho bezúhonný život, vydal ho do rukou katu. Ti mu dne 4. kvetna r. 304 privázali na krk mlýnský kámen a hodili ho do reky Enže poblíž rímské osady Lauriacum (dnes Lorch, cást obce Enns v Rakousku). Pohreb byl nedaleko Lince, v místech kde dnes leží mestys Sankt Florian, a nad jeho hrobem byl už v 6. století vystaven augustiniánský klášter.

Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohnem - hasicu, hutníku, kominíku, hrncíru ci pekaru. V ikonografii je predstavován obvykle v oblecení rímského dustojníka s nádobou na hašení, prípadne prímo hasící požár. Jeho kult byl znacne rozšíren i v ceských zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.
Saint Florian (Latin: Florianus; civil name: Florian von Lorch) (died ca. 304) is a Christian saint, and the patron saint of Poland; Linz, Austria; chimney sweeps; and firefighters. His feast day is May 4. St. Florian is also the patron of Upper Austria, jointly with Saint Leopold.

Florian lived in the time of the Roman emperors Diocletian and Maximian, and was commander of the imperial army in the Roman province of Noricum. In addition to his military duties, he was also responsible for organizing firefighting brigades.

The Roman regime sought to eradicate Christianity, and sent Aquilinus to persecute Christians. When Aquilinus ordered Florian to offer sacrifice to the pagan Roman gods in accordance with Roman religion, he refused, and cheerfully accepted the beatings of the soldiers, who used clubs, spikes and fire to torture him. He was executed by drowning in the Enns River with a stone tied around his neck.

St. Florian is the patron saint of professions related to fire - firefighters, ironworkers, chimney sweeps, bakers and potters.

(wikipedia)
Associated Religion(s): roman catholic