De Kathammer - Katwoude, Netherlands
Een poldermolen gelegen aan de Achterdichting 1a te Katwoude.
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Kathammer of Katwoudermolen is een achtkante grondzeiler binnenkruier gebouwd in 1896 op de resten van een andere in 1895 door brand verwoeste molen die al in 1649 gebouwd was. Functie van de molen is het bemalen van de polder Katwoude-Hogendijk die valt onder het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
De molen werd al in 1911 onttakeld en voorzien van een dieselmoter om de vijzel aan te drijven. Rond 1931 werd de kap verwijderd en de romp afgezaagd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd begonnen met de herbouw tot maalvaardige molen. In 1988 is dit gereed gekomen en sindsdien is de molen weer regelmatig in gebruik.

visit link
Date of Manufacture: 01/01/1896