Standerdmolen in Uden
Molen in Uden van origine gebruikt voor het malen van graan.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Deze molen werd in 1811 gebouwd in opdracht van Hendrica Alegonde van Gemonde. Zij was de vrouw van de eerste burgemeester van Uden. Merkwaardig is dat de molen als erfenis in de vrouwelijke lijn bleef tot in 1863 de jonge eigenaresse Anna Rohling op 7-jarige leeftijd sterft. Daarna wordt haar oom A.I. Verhoeven eigenaar.
Later is de molen nog een aantal keren verkocht. Laatste particuliere eigenaar was de van oorsprong Limburgse muldersfamilie Jetten.
Opmerkelijk: rond 1918/1919 werd de molen wegens de toen te geringe windvang een paar honderd meter verplaatst in opdracht van F. en W. Bakermans.
Na een omvangrijke restauratie tussen 1965 en 1971 kon het voortbestaan van de enig overgebleven standerdmolen van deze plaats gegarandeerd worden. Wèl werden daarbij de toen aanwezige kleuren overschilderd met okergeel en witte biezen.

In juni 2010 werd begonnen met een flinke opknapbeurt: de oude Potroeden werden gestreken met de bedoeling, ze na reparatie weer te steken. Beide roeden waren overigens hier niet nieuw, maar waren oorsponkelijk buitenroede. Als de roeden weer gestoken zijn, worden zij breed opgehekt, zoals te zien is op oude foto's.
De molenkast kreeg zijn oorspronkelijke kleuren terug: de vlakken grijswit; de voorheen witte biezen donkergroen.

Op 1 december 2010 werden de gerepareerde Potroeden gestoken en eind december was de molen weer maalvaardig.
De molen zal, net als voor deze herstelbeurt, weer worden gebruikt voor het malen van mout.

Eigenaren van deze molen:

* Hendrica Alegonde van Gemonde 1811-1858
* Anthonia van der Meulen 1858-1862
* Anna Maria Antonia Rohling 1862-1863
* Andreas Ignatius Verhoeven 1863-1867
* Martius Poos 1867-1883
* Cornelis Roozen 1883-1918
* F. en W. Bakermans 1918-1919
* Hendrikus van den Hoogen 1919-1922
* A.P.M. Jetten 1922-1971
* Gemeente Uden 1971-heden

De namen van de particuliere eigenaren zijn terug te vinden temidden van de vele inscripties in deze molen.

In 1904 werd de molen door de beroemde schilder Piet Mondriaan op doek vastgelegd.

Bezoekmogelijkheid Donderdagavond, zondagmiddag en als de molen draait