Boží muka / Wayside shrine - Holohlavy, Královehradecký kraj, Czech Republic
Boží muka v Holohlavech z roku 1631 / Wayside shrine in Holohlavy from the year 1631.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

[CZ]
Památník je evidován ve státním seznamu nemovitých památek okresu Hradec Králové pod c.58. Stojí na severním okraji obce, na trojúhelníkovém paloucku za príkopem, po pravé strane hlavní silnice c. 33 ve smeru Hradec Králové - Jaromer.
Dne 4.11.1985 byly boží muka poškozeny pri nehode, celý památník byl povalen na zemi a rozpadlý na 7. cástí. Po oznámení této události na MeNV ve Smiricích a po dohode s odborem kultury ONV Hradec Králové, bylo rozhodnuto znovu tento památník obnovit.

Podle jedné varianty historických údaju není žádný písemný záznam o vzniku tohoto památníkum, je velmi pravdepodobné, že vznik tohoto památníku je ovlivnen desátým výrocím popravy ceských predáku stavovského odboje v r. 1621 a "pri pochováním jejich ostatku v r. 1631, na vecnou pamet techto událostí byla tato boží muka vyzdvižena."

Dle jiného názoru stály boží muka z vdecnosti za odvrácení moru, pripomínal svým krížem, že Buh existuje. Rebelanty odrazoval strach od poškození. Mor nebyl, ale mohl být. Z místní kroniky vycteme však jen to, že starobylá hospoda, u které dríve sloup stával, byla Hodkovská, pozdeji Kamila Kucery a Voženílkova. Tento sloup byl vysvecen dekanem Aloisem Nývltem 11. cervence 1880.

Po první svetové válce - ve dvacátých letech byl sloup premísten na dnešní místo k silnici.

Daleko více informací a fotek naleznete zde:

[EN]
The memorial is registered in the State Register of Monuments under the Hradec Králové District No. 58. It stands on the northern outskirts of town, on a triangular green a moat on the right side of Highway No. 33 in the direction of Hradec Kralove - Jaromer.
On April 11, 1985 Calvary were damaged in the accident, the monument was knocked to the ground and perished on the 7th parts. Following the announcement of this event on the MeNV Smirice and in agreement with the Department of Culture MRD

According to one variant of historical data, there is no written record of the memorials, it is very likely that the creation of this memorial is influenced by the tenth anniversary of the executions of leaders of the Czech uprising of the estates in 1621 and "the interment of the remains in 1631, the eternal memory of those This event was highlighted wayside.
Much more information and photos can be found here:
Year of creation: 1631/1/1