Krivsoudov - Central Bohemia, Czech Republic
33U E 506335 N 5497573
Renaissance Chateau from 1588, after a fire in 1715 converted to farm / Renesancní zámek z roku 1588 , po požáru v roce 1715 premenený na hospodárský dvur.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Renaissance Chateau on the town square was built as the new seat of the Krivsoudov dominion by Štepán Strela of Rokyc. Krivsoudov was confiscated to family Strela of Rokyc in 1622. Chateau further served as a seat of nobility until 1715, when it was demaged by fire. It was converted to farm, and later, in the 19th century,to the apartments. On the facade has survived the embossed coat-of arm of Strela of Rokyc and Vancura of Rehnic (family, from which came the wife of the Chateau builder Štepán).

CZ: Panství Krivsoudov získal v roce 1550 Jindrich Strela z Rokyc. Panství Krivsoudov získal v roce 1550 Jindrich Strela z Rokyc. Za jeho vlastnictví byl opraven hrad (který zpustnul za predešlého vlastníka Mikuláše Trcky z Lípy a na Lipnici) a Strelové si z mestecka udelali své sídlo. Strela pro Krivsoudov vymohl u císare radu výsad, napr. právo porádat týdenní a výrocní trhy. V té dobe také mestecko získalo (dodnes používaný) znak: tri stríbrné vlcí zuby na cerveném štíte. Další ze Strelu, syn Štepán Strela z Rokyc si nechal vystavet nové sídlo - poplužní dvur s renesancním zámeckem na námestí. Panství Strelu o Krivsoudove koncí konfiskací v roce 1622. Zámecek dál sloužil jako vrchnostenské sídlo, a to až do roku 1715, kdy vyhorel. Poté bylo sídlo panství preneseno do Cechtic a budova sloužila jako správa poplužního dvora. V 19. století byl zámecek adaptován spolu s prilehlým dvorem na byty. Dochovalo se z nej pouze prucelní krídlo; na fasáde nad prujezdem se dochoval reliéfní znak Strelu z Rokyc a Vancuru z Rehnic (rodu, ze kterého pocházela manželka stavitele zámecku Štepána).
Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined