Krížová cesta na Byšickách / Outdoor Stations of the Cross in Bysicky - Byšicky, Královehradecký kraj, Czech Republic
33U E 543392 N 5585395
Nove obnovená krížová cesta okolo kostela sv. Petra a Pavla na Byšickách. / Newly restored Way of the Cross around the church. Peter and Paul in Byšickách.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

[CZ]
Na konci 19. století žil u kostela poslední poustevník v Cechách, Augustin Horení (reholním jménem Petr Regulatus). Ten našel vhodná místa pro 14 kamenných sloupu a zrídil na vlastní náklady krížovou cestu. Sloužila k pravidelným pobožnostem až do roku 1930. Pak se stala tercem vandalu a byla postupne nicena. Nakonec z ní však na konci 20. století zbylo jen nekolik, vetšinou vyvrácených, kamenných sloupu.

V roce 2001 se belohradská radnice rozhodla obnovit krížovou cestu. Puvodní kamenné sloupy, které se podarilo najít, byly opraveny, chybející podstavce byly doplneny. Ctrnáct biblický výjevu namaloval místní výtvarník František Koubek. Obnovenou krížovou cestu na velký pátek 29.3.2002 vysvetil královéhradecký svetící biskup P.Josef Kajnek za široké úcasti verících.

[EN]
At the end of 19 century, lived at the church last hermit in Bohemia, Augustine Burn (Peter Regulatus religious name). He found a suitable place for the 14 stone columns, and set up at the expense of the Cross. It was used for regular worship until 1930. Then he became the target of vandals and was gradually destroyed. Eventually it but in the late 20th century, there are only a few, mostly discredited, stone pillars.

In 2001, Hall decided to renew Belohradská calvary. The original stone columns, which we found were corrected, missing bases were added. Fourteen biblical scenes painted by local artist Frank Koubek. Renewed Calvary at large Friday, March 29, 2002 Kralove consecrated Auxiliary Bishop Joseph P. Kajnek with broad participation of the faithful.
Artist: František Koubek