Inundacní most Podebrady / Inundation bridge in Podebrady, CZ
Inundacní most v Podebradech Inundation bridge in Podebrady, Czech republic
Location: Středočeský kraj, Czechia

Inundacní most v Podebradech, jinak též zvaný Kanály, je inundacní most postavený v inundacním pásmu na levém brehu reky Labe v Podebradech v letech 1830–1831.
V 18. století se mesto stalo duležitým dopravním uzlem císarských cest. Od roku 1815 byla budována císarská cesta spojující Prahu a Hradec Králové. Cást cesty vedoucí u Podebrad v zátopovém pásmu Labe, byla postavena na vysokém náspu a její soucástí se stal i nove zbudovaný inundacní most. Stavitelem mostu byl správce kolínského panství Karl Weith.

Most má délku 297 metru a 26 pískovcových oblouku. Oblouky mají šestimetrové rozpetí a trímetrové vzepetí. Pulválcové pilíre byly opatreny ozdobnými vrchlíky a po obou stranách mostovky byla postavena asi 70 cm vysoká kamenná zídka. Na jeho prvním pilíri jsou vyznaceny výšky povodní.
Poslední oprava byla provedena v roce 2008.

Inundation bridge in Podebrady, otherwise called channels, the inundation bridge built in the inundation zone on the left bank of the river Elbe in Podebrady in the years 1830-1831.

At 18 century the town became an important transportation hub imperial ways. Since 1815, the imperial road was built connecting Prague and Hradec Kralove. Part of the road leading in Podebrady in flood zone of the Elbe River, was built on a high embankment and became a part of the newly built bridge inundation. The builder of the bridge was the estate administrator Karl Weith Cologne.

The bridge has a length of 297 m and 26 sandstone arches. The arches are-foot span and three-meter surge. Half-cylindrical pillars were provided with decorative canopies and on both sides of the bridge deck was constructed about 70 cm high stone wall. On the first pillar, marked the height of flood
Last reconstruction of the bridge in 2008

Zdroj:Wikipedie