Drevená zvonice / Wooden Bell Tower - Choteborky, CZ
Drevená zvonice na Choteborkách / Wooden Bell Tower on Choteborky
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

[CZ]
Celodrevená pozdne gotická roubená polygonální zvonice s vysokou jehlancovou strechou, pocházející ze 16. století.

V prízemí osmiboký prkenný hranol prechází strmým pultem ve ctyrboké patro, kryté vysokým šindelovým stanem. Na zvonici, peclive udržované, která zvyšuje malebný vzhled Choteborek, byla casto malována známými malíri (mistr Chodera ji maloval pro ministerstvo zahranicí), jsou dosud zavešeny tyto zvony:

1. Vysoký 85cm, prumer 107cm, na plášti kartuš s reliéfem svatého Jirí, ubíjejícího draka, dole v reliéfu tri trešne. Na horním obvodu se nachází dvourádkový nápis: „Tento zvon ke cti chvále Pánu Bohu a lidem dobrým leta 1576 slyt a udielan jest skrz Adama zvonare Taraby v meste Hradcy na schvaleni na Chotieborky.“

2. Zvon menší je umírácek, darovaný od manželu Holanových z Hustíran v cervenci 1928.

Nejstarší a nejvetší zvon, vysoký 88cm a prumer 115cm z roku 1548 s Madonnou v reliéfu a další dva zvony z roku 1555 a 1618 byly zrekvírovány za válek.

[EN]
Wood timber polygonal Late-Gothic bell tower with a high pyramidal roof dates from the 16th century.
Address of Tower:
Chotěborka 1Královehradecký kraj Česká republika / Czech Republic