TB 1425-49 Michle, vodár., blesk.
Trigonometrický bod na vodárenské veži v Michli.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Trigonometrický bod je reprezentován patou bleskosvodu umístenéhe na vrcholku vodárenské veže v Michli, zvané Vršovická vež a beroucí vodu z Bráníka. Nadmorská výška trigonometrického bodu je 311.45 m n.m.

Historie

Vršovická obec našla zdroj vody v Braníku poblíž vltavského brehu již v roce 1905. Návrh obsahoval dve studne, strojovnu, kotelnu s obytným domkem v Braníku, výtlacný vodovod a také pozemní a vežový vodojem. Samozrejme nechybelo privádecí i rozvodné potrubí. Dne 15. zárí 1906 zacala se stavbou pražská firma K. Kress a celý vodárenský komplex byl uveden do provozu 1. ríjna 1907.

Vežový vodojem Na Zelené lišce v horní Michli byl postaven podle projektu architekta Jana Kotery. Radní Vršovic byli opravdu pokrokoví, nejenže se snažili o vlastní zásobování vodou, ješte vybrali vynikajícího architekta. Tato vodárna byla jednou z prvních staveb svého druhu v Cechách, pojatá v novém moderním duchu.

Systému Vodárny mesta Vršovic dodávala vodu cerpací stanice v Braníku. Horní cást v Michli tvorí podzemní a vežový vodojem, strojovna a obytný dum. Vodárenská vež má plášt z režných cihel kombinovaných se zelene glazovanými tvarovkami, její nádrž se nachází v železobetonové báni ukoncené oblou strechou a lucernou. Vstupní portály všech ctyr budov zdobí keramický znak Vršovic, provedený rakovnickou firmou Rako, a typické stupnovité oblouky. Stavba se vyznacuje urcitou elegancí, která je ješte zvýraznena okolní alejí topolu. Technologickou cást vodárny dodala firma Karel Kress, její benzinové motory byly ve 20. letech 20. století nahrazeny elektrickými. Vodárna sloužila do 70. let 20. století, v soucasné dobe se používá pouze podzemní vodojem, vež je i s technologií zakonzervována. Pohled na nekdejší architektonickou dominantu oblasti je již z vetšiny míst zakryt. V roce 2002 byla zarazena mezi kulturní památky Ceské republiky.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes