hrbitovní kostel sv. Michaela / Church of St. Michael, Policka, Czech republic, EU
33U E 590914 N 5507500
Intact preserved renaissance cemetery church in Policka, built before 1580 by Ambrose Vlach / Intaktne dochovaný renesancní kostel v Policce, vystaven pred rokem 1580 Ambrožem Vlachem.
Location: Pardubický kraj, Czechia

ENG: Intact preserved renaissance cemetery church was built before 1580 by Ambrose Vlach (probably an Italian architect living in Bohemia). Triple-nave has a nearly square floor plan, ended by trilateral presbytery with armchairs. The roof is pitched, very steep, ending in a turret on its top plate is placed in carved Death with outstretched crossbows. The main altar is baroque from 1770. Altar painting "The Fall of the Proud Angels" is from the 18th century by Franz Korompaye, repainted in 1885 by John Umlauf. Pulpit with reliefs of Moses with the Ten Commandments is from 1777.

CZ: Intaktne dochovaný renesancní kostel byl vystaven pred rokem 1580 Ambrožem Vlachem (pravdepodobne italským stavitelem žijícím v Cechách). Sínové trojlodí má témer ctvercový pudorys. K nemu prisedá užší, trojboce zakoncený presbytár s operáky. Pri jižní i severní strane lodi jsou dodatecne pristavené ctvercové predsínky, u severní predsínky je šnekové schodište na kur a pudu, Sakristie na severní strane knežište byla pristavena okolo roku 1658 (nebo 1690). Strecha je sedlová, znacne strmá, zakoncená vežickou, na jejímž vrcholu je umístena z plechu vysekaná Smrtka s napraženou kuší. Exteriér kostela je gotizující, vnitrek ciste renesancní. Hlavní oltár je barokní z roku 1770, oltární obraz “Pád pyšných andelu”, z 18. století od Františka Korompaye byl premalován v roce 1885 Janem Umlaufem. Kazatelna s reliéfy Mojžíše a desek s desaterem je z roku 1777.
Date of origin:: before 1580

Architect(s): Ambrož Vlach