Mariánský morový sloup v Policce / Marian Plague Column in Policka
33U E 591252 N 5507668
CZ: Barokní mariánský morový sloup, postaven 1727-31 J.F. Pacákem, pravdepodobne za úcasti F.M. Kanka. ENG: Baroque votive column by J.F. Pacak and F.M. Kanka, build in 1727-31, is considered a masterpiece of its kind in Bohemia.
Location: Pardubický kraj, Czechia

ENG:
Baroque 22 m high sandstone votive column, build in 1727 - 1731, is considered a masterpiece of its kind in Bohemia. The author is J.F. Pacak from Litomysl, as the co-author was probably involved famous baroque architect F.M. Kanka. At the top of the column there is a statue of Virgin Mary, down there are nine statues of the saints: St. Joseph, St. Roch, St. Sebastian, St. Charles of Boromei, St. Joachim, St. Wenceslas, St. Vitus, St. Anna and St. Florian.

CZ:
Barokní pískovcový morový sloup byl vytvoren v letech 1727-31 jako podekování za ochranu mesta pri morové epidemii roku 1713. Je považován za jedno z vrcholných barokních del svého druhu v Cechách. Jeho autorem je Jirí František Pacák z Litomyšle, na architektonické koncepci díla se pravdepodobne podílel prední ceský barokní architekt František Maxmilián Kanka. Balustrádu kolem sloupu zdobí sochy sv. Josefa, sv. Anny a sv. Joachima. Ve výklencích podstavce jsou sochy sv. Václava, sv. Víta a sv. Floriána. Na profilované rímse stojí sochy sv. Karla Boromejského, sv. Šebestiána a sv. Rocha. Nad nimi jsou jsou tri mariánské reliéfy v kartuších. Sloup je zakoncen trojbokým štíhlým jehlancem pokrytým oblácky s andílky a sochou Panny Marie. V letech 1742-43 byl sloup rozebrán a znovu sestaven. Opravami prošel v prvé tretine a na konci 19. století, v roce 1942 a na prelomu tisíciletí.

zdroj: POCHE, E.: Umelecké památky Cech 3. P - Š. Academia, Praha 1980 a www stránky mesta.
Style: Baroque