TB 2508-33 Na starém zámku
Trigonometrický bod v míste zaniklého hradu Bludov (461 m n.m.)
Location: Olomoucký kraj, Czechia

V míste zvaném Hradisko, nedaleko Šumperka, jsou k videní reliéfní zbytky rozsáhlého hradu, založeného kolem poloviny 13. století. Hrad je kolébkou rodu Bludovcu, z nehož vzešel mj. i známý rod Žerotínu. Nedochovaly se žádné zbytky zdiva, zrícenina byla dlouhou dobu zdrojem snadno dostupného stavebního kamene. Kolem hradního jádra obíhá príkop a val. Hrad byl v letech 1412-19 sídlem loupežné družiny. Jako rada zdejších hradu byl znicen r. 1471 pri vpádu vojska Matyáše Korvína. V soucasnosti je stav hradu dost žalostný, ruiny jsou neudržované, zarostlé stromy a krovinami.
Bod najdete na vrcholu kopce v znacne hustém kroví, proto pro prípadný log postací vyfotografovat se u blízkého rozcestníku (viz foto).
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no