Het Pompgebouw, De Hoge Veluwe
Het Pompgebouw in park "De Hoge Veluwe" / Watermill Pumping Station in park "De Hoge Veluwe"
Location: Gelderland, Netherlands

Nederlands

Het Pompgebouw is gebouwd in 1923. Het is eigenlijk het voetstuk van en "Amerikaanse windmotor", een ijzeren windmolen waarmee grondwater voor de grote vijver kon worden opgepompt. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, de windmolen zelf werd al snel afgebroken. De resterende onderbouw is inmiddels een rijksmonument. Het gebouwtje is ontworpen door Henry van de Velde. Het is opgetrokken uit baksteen met grove brokken Maulbronner zandsteen. Boven de deuropening is het embleem van De Hoge Veluwe te zien. Het gebouw vertoont elementen uit de christelijke en theosofische symboliek en sluit met zijn mostaba-vorm aan bij de Egyptische bouwstijl die rond de eeuwwisseling in zwang was. Voor de toekomst is het plan opgepakt om de molen af te bouwen, dus de "Amerikaanse windmotor" er dan eindelijk op te maken.

English

The Watermill Pumping Station was built in 1923. It is actually the pedestal of an "American wind engine", an iron windmill used to pump up groundwater from the large pond. In the end, this was deemed unnecessary so the windmill was promptly disassembled. The remaining substructure is now a listed building. This small building was designed by Henry van de Velde. It is constructed from bricks with rough block of Maulbronn sandstone. The "De Hoge Veluwe" symbol can be seen above the door entrance. The building bears elements from Christian and theosophist symbolism and, with its mostaba features, represents a natural continuation of the Egyptian building style that enjoyed popularity around the turn of the century. The plan for the future is to finally finish the station by build the additional "American wind engine".
Date of Manufacture: 01/01/1923

Purpose: Water Pumping