33U E 497045 N 5471140
Quick Description: Trigonometrický bod se zdenou merící veží na stejnojmenném kopci poblíž Cernovic.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Trigonometrický bod se zdenou merící veží na stejnojmenném kopci poblíž Cernovic.
Tato merící vež je jedna z devíti zememericských veží, které se nacházejí na území jižních a stredních Cech, postavených z nedostatku pevných geodetických bodu na našem území. Stavba byla postavena v roce 1940. Mají zajímavý pudorysný tvar, který je však zachován jen u sedmi techto staveb, dve ostatní jsou válcové. Po válce bylo nekolik veží používáno jako rozhledny pro turistickou verejnost, tato na Svidníku také. Postupem casu prerostly výšku stavby (14 m) stromy a tím pozbyla významu. Dnes slouží jako vysílac a je pro verejnost trvale neprístupná.
Vež stojí na vrcholu Svidníku ve výšce 739 m.n.m asi 4 km J od mestecka Obratane.
Prístup je po cervené TZT od železnicní zastávky v Sudkove Dole, kde lze zaparkovat automobil. Nejbližší železnicní zastávka je práve Sudkuv Dul (úzkorozchodná žel. trat c. 228 Jindrichuv Hradec - Obratan a zpet). Cesta na vrchol je dlouhá asi 2,5 km. Dá se jít také z Cernovic též po cervené znacce, to je asi 3 km. Z rozhledny pres prerustající stromy by nebylo dnes možné nic videt. Zajímavostí je, že pod Svidníkem u Vintírova se nalézá rašelinište. Zajímavostí je i samotná železnicní trat, která pod Svidníkem prochází. Je úzkorozchodná a urcite stojí za to se vláckem projet. V léte jsou zde provozovány i vlaky tažené parními lokomotivami.
Vež je neprístupná, ale vlastní TB se nalézá nekolik metru vedle veže a je volne prístupný.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole