Kaple sv. Mari Magdaleny / Chapel of st.Mary Magdalene, Prague, CZ
Kruhova kaple na vltavskem brehu. / Round chapel at bank of Vltava river.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Tuto rane barokní stavbu postavil roku 1635 Jan Dominik de Barifis na klášterní vinici cyriaku (Rád Križovníku s cerveným srdcem) pro vinare z letenských vinic a vorare, kterí zde vzdávali Bohu díky za pomoc pri proplutí nebezpecných úseku Vltavy a v jejím okolí odpocívali.

V roce 1784 ji dal císar Josef II. v rámci josefínských reforem zrušit. Znovu obnovena a vysvecena byla roku 1908, kdy ji do své péce prevzala starokatolická církev.

V padesátých letech jí hrozil zánik pri prestavbe letenského nábreží a predmostí Cechova mostu (v souvislosti s výstavbou obrího Stalinova pomníku). Prof. dr. ing. Stanislav Bechyne však objevil zpusob její záchrany presunutím o 31 m dále smerem proti proudu Vltavy, což bylo provedeno 3.–4. února 1956. Po svém presunu byla kaple položena na masivní podstavec obložený kameny a opatrena novou strechou. Do jejích šesti oken byly zasazeny vitráže Aleny Novotné-Gutfreundové zobrazující osudy kaple v ruzných dobách její existence (vinobraní, odpocinek voraru, pobyt Švédu v Praze, stavba Cechova mostu, vyztužování zdiva pred presunem, presun).

Baroque chapel of st.Mary Magdalene was built in 1635. In 50's years of 20th century was existance of chapel strongly thretened during rebuilding of bridge-head. Luckily prof. ing. S. Bechyne discovered, how chapel could be moved. 3.-4.2.1956 chapel was moved 30,75m (c.100 feet) onto a newly prepared foundation in order to make way for new exit-ramp for the nearby bridge. this was the first such procedure in the former Czechoslovakia and made it possible to save ornamental stucco-work which decorates the ceiling.

How it was moved: Wheels / Dolly / Truck

Type of move: Inside City