Hradec Kralove - main station, Czech republic
33U E 557848 N 5562794
Výpravní budova železnicní stanice Hradec Králové hl.n. byla postavena v letech 1929-1935. / Building of Main station Hradec Kralove was built during 1929-1935.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Roku 1929 zacíná již tretí etapa budování hradeckého nádraží. Projektantem nové budovy je Ing. arch. Václav Rejchl, projekt vytvoril ve splecné spolupráci s bratrem Ing. arch. Janem Rejchlem v letech 1928-1929. Samotná výstavba trvala témer celých 6 let, slavnostní otevrení se uskutecnilo 5. kvetna 1935. Budova se ve své dobe radila mezi nejmodernejší železnicní stanice ve strední Evrope, délka budovy je 152 m a rozkládá se na ploše 5 000 metru ctverecních. Hlavní prucelí budovy má 41 okenních os. Vchody a východy v prízemí kryje pultová strecha. Na ose hlavního prucelí vystupuje do výšky 46 m predsazená hranolová vež s hodinami, v jejímž vrcholu byl nainstalován vodojem pro zásobování stanice vodou. Sedlová strecha budovy vlevo od veže je osazena ocelovým krovem se sklenenými výplnemi, které zajištují prirozené osvetlení odbavovací haly. V této cásti strechy se nachází sousoší od akad. sochare Josefa Škody. Sousoší znázornuje dva svetlonoše s ozubeným okrídleným kolem a má symbolizovat prínos železnice rozvoji lidstva. Fasády sten jsou z okrového brízolitu a pískovcových obkladových desek. Hlavní vchod a východ je ozdoben leštenou žulou. Okna na prucelí jsou zdobena obrazy Merkura, okrídlených kol a mestským znakem.

5.5.1935 was opened new railroad building. It was built according to plans of arch. Vaclav Rejchl and his brother arch. Jan Rejchl. When it was opened, it had been one of the most modern train stations in middle Europe.
Is the station/depot currently used for railroad purposes?: Yes

Is the station/depot open to the public?: Yes