Rechle u Lenory / Lenora-covered bridge
33U E 412564 N 5419493
Krytý drevený most pres Vltavu na konci Lenory smerem na Volary. EN:Covered bridge across Moldau river in Lenora.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Rechle u Lenory Pod silnicí smerem na Volary stojí pres Vltavu krytá drevená lávka z roku 1870, zvaná rechle. Sloužila k zadržování, pocítání a postupnému vypouštení drevených polen, které se plavily po rece do papíren ve Vetrní. Za nízkého stavu vody se skrz otvory v podlaze rechle spustily kolmo dolu tyce. Ty pak splavované dríví zadržovaly až do doby, než z okolních jezírek dorazila vyšší vlna, která pak zadržené drevo odnesla až do papíren ve Vetrním nebo Loucovicích. Termín „rechle“ pochází z nemciny (der Rechen, tj. hrábe). Stavba je dlouhá 25 m, kryta šindelovou strechou, položena na trech žulových pilírích. Celková oprava mostu byla provedena v roce 1985 z iniciativy obce Lenora. Most je chránenou kulturní památkou. Most znají zejména vodáci splouvající úsek Teplé Vltavy z Lenory na Soumarský most. EN: This covered wooden footbridge with hip roof, over the river Moldau, was used for hauling wood to the paper-mill. The footbridge is 25 m long, 1.8 m wide and 4 m high. It was built in 1870 and its picture can be found on the local glassware.
Current Condition of Bridge: foot accessible

Description of Covered Bridge:
Stavba je dlouhá 25 m, kryta šindelovou střechou, položena na třech žulových pilířích. Celková oprava mostu byla provedena v roce 1985 z iniciativy obce Lenora. Most je chráněnou kulturní památkou. Most znají zejména vodáci splouvající úsek Teplé Vltavy z Lenory na Soumarský most.

Year Built: 1870

Parking (If not at the bridge):: Lenora centre