Oppidum Stradonice (Czech Republic)
Best known Celtic oppidum in Czech Republic
Location: Středočeský kraj, Czechia

[English]
Best known Celtic oppidum in Czech Republic. Detection in year 1845. Area 90.3 hectars (220 acre)

[Czech]
Keltské oppidum Stradonice patrí mezi nejznámejší ceské praveké objekty, a to hlavne díky tisícum nálezu a „zlaté horecce“, která se rozpoutala v roce 1877, po nálezu pokladu, jenž obsahoval asi 200 zlatých a stríbrných mincí. Pri této „zlaté horecce“ byla velká cást oppida prokopávána a drancována zhruba tremi stovkami kopácu denne.

Výzkum. Teprve po ctvrt století drancování, v roce 1902, byl na stradonickém oppidu prováden první profesionální rozsáhlý výzkum pod vedením J.L. Píce. Pri tomto, ale i pri nekterých dalších výzkumech nebyla bohužel vypracována podrobná zpráva. Zajímavé informace prinesl záchranný výzkum, provádený v roce 1981 A. Rybovou a J. Drdou. Pri tomto výzkumu bylo mimo jiné zjišteno, že jihovýchodní cást oppida nebyla témer porušena pri zminované zlaté horecce.

Poloha. Stradonické oppidum se rozkládá na vrchu Hradište, který je na severu a severovýchode obtékaný Berounkou a na jihu a severozápade Habrovým potokem. Hradište zaujímá plochu o rozloze 90,3 ha a bylo patrne rozdeleno na akropoli a predhradí, ackoli v soucasnosti toto delení již není patrné. Akropole se nacházela na nejvyšší, jihozápadní cásti hradište.

Opevnení. Z opevnení se dochovaly pouze malé úseky valu s branami. Bylo zjišteno, že fortifikace byla v dobe fungování oppida dvakrát prestavována. Hradba opevnení mela celní zed z nasucho kladených kamenu, které byly zpevneny kuly zapuštenými do zeme. Na tuto zed navazoval hlinitokamenitý val s drevenou konstrukcí. Celá hradba dosahovala šírky 2,5 m. Do oppida se vstupovalo patrne ctyrmi bránami, z nichž dve se podarilo lokalizovat. Hlavní brána se nacházela na jihovýchode hradište a byla zdvojená.

Datace. Práce na opevnení oppida Stradonice zacaly kolem roku 120 pr. n.l., avšak lokalita byla osídlena již nekdy po pol. 2. století pr.n.l. Oppidum zaniká nekdy mezi léty 40 a 25 pr.n.l., patrne z duvodu príchodu germánských kmenu na naše území.

Osídlení a stavby. Pri záchranném výzkumu v roce 1981 bylo zjišteno, že vnitrní zástavba na oppidu byla usporádána do dvorcového systému. Každý dvorec zahrnoval více staveb – ruzné typy obydlí, hospodárské objekty, studny a cisterny a byl samostatnou jednotkou, vymezenou urcitým ohrazením. Nejvíce staveb bylo objeveno v severní a severovýchodní cásti. Je velmi pravdepodobné, že se na stradonickém oppidu nacházela svatyne (stejne jako na oppidu Závist ci Trísov), snad povrchová stavba, na nejvyšším míste hradište.

Nálezy. Na stradonickém oppidu bylo nalezeno neuveritelné množství nálezu – více než 100 000 – zlaté, stríbrné mince, kostené, železné, bronzové predmety, spony, sklenené náramky a korále, jantarové korále. Bylo zde nalezeno velké množství jemné keramiky, tocené na hrncírském kruhu, která byla zdobena cervenou a bílou malbou. Pochází odtud i velké množství dokladu o zemedelské a výrobní cinnosti obyvatel oppida - rýce, radlice, kosy, srpy, sekery, pily, dláta, doklady kováren, slévacských dílen, kovolitectví. Zajímavé jsou jiste nálezy z bronzu, které sloužily jako lékarské predmety – udice, pinzety, hrebeny, ušní lžicky...

Funkce a význam. Oppidum Stradonice bylo ve své dobe významným obchodním a výrobním centrem, nedaleké oppidum Závist pak centrem správním a kultovním. Stradonice vzkvétaly i díky zdrojum nerostného bohatství, hlavne železa, které se nacházely v okolí. Do oppida se dostávaly v hojném poctu importy z jihu, což svedcí o cilém obchodním styku se zahranicím. O významnosti stradonického oppida svedcí i fakt, že disponovalo svojí vlastní mincovnou. Toto privilegium melo vedle Stradonic na našem území pouze oppidum na Závisti. Vyrábely se zde zlaté „duhovky“ i stríbrné mince.

Podmínky k zalogování návštevy:
- tvoje fotografie v prostoru oppida