Dendermonde, Oost-vlaanderen - Belgium
Posted by: Groundspeak Premium Member lopac44
N 51° 01.855 E 004° 05.928
31U E 577050 N 5653837
Quick Description: The medieval town hall of Dendermonde
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 10/2/2009 2:55:34 AM
Waymark Code: WM7BRT
Published By: Groundspeak Premium Member silverquill
Views: 20

Long Description:
De woelige geschiedenis van het Stadhuis

De oudste vermelding van onze Lakenhalle dateert van 1293-1294, toen de voorganger van het huidige Vleeshuis totaal versleten was. In de toen opgetrokken nieuwbouw werd het Vleeshuis ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping en de Lakenhalle op de eerste verdieping. Die lakenhalle was echter snel te klein en de lakenwevers vonden dat ze te weinig plaats hadden. Ze kregen in 1337 de toelating om aan de andere kant van het marktplein een nieuwe Lakenhalle op te richten, die pas in 1350 voltooid raakte. Ze bestond toen uit een rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met aan de zijde van de Grote Markt onderaan vier rondbogig afgedekte toegangspoorten en bovenaan vier kruisvensters. Langs de zijde van de Vismarkt was het gebouw voorzien van een grote trapgevel van vier bouwlagen, opgewerkt met kruisvensters en onderaan voorzien van drie poorten, die toegang verleenden tot een driebeukige halle. Op de eerste verdieping bevond zich het vergaderlokaal van de lakenwevers.

In 1377 besloot men naast deze lakenhalle een belfort te bouwen. De voorgevel was versierd met vijf nissen. In de toren werden de stedelijke privileges bewaard in een brandvrije kamer. Na een economisch moeilijke periode, veroorzaakt door de inname en de plundering van de stad door de Gentenaars in 1380, besloot het stadsbestuur in 1395 het bestaande gebouw met een nieuwe vleugel uit te breiden. Op de gelijkvloerse verdieping verleende een brede poort toegang tot het wapenarsenaal en de stedelijke waag. Op de eerste verdieping werd een schepenkamer ingericht en enkele jaren later een schepenkapel. In de 15e eeuw werd de benedenverdieping verdeeld in een "wollehuus" en een "coorenhuus".

In het midden van de 16e eeuw onderging het gebouw nog enkele moderniserende verbouwingen. In 1551 werd het schepenhuis vergroot door de inlijving van de aanpalende herberg 'de Ooievaar', waarin op de verdieping later een "Prinsenkamer" werd ingericht. Op het einde van de 16e eeuw werd de zijgevel van de oorspronkelijke lakenhalle vernieuwd en later kreeg ook de voorgevel een monumentale schermgevel in barokstijl.

De 19e eeuw werd gekenmerkt door enkele pogingen om het stadhuis grondig te verbouwen en te restaureren. In het tweede kwart van de 19e eeuw realiseerde men langs de kant van de Vismarkt en de Dender een monumentale nieuwbouw met bepleisterde lijstgevels in neoklassieke stijl. Deze nieuwbouw herbergde de Handelsbeurs, het lokaal van het Leesgezelschap, een grote stadsfeestzaal, het stadsarchief en de stedelijke openbare bibliotheek. Na 1862 vond ook de stedelijke brandweer een onderkomen in het stadhuis.
Tussen 1864 en 1896 werden stadhuis en belfort gerestaureerd naar de plannen van stadsarchitect Edouard Bouwens. De restauratie was naar de geest van de tijd vrij ingrijpend.


Het mooie stadhuis viel op 17 september 1914 ten prooi aan de verwoesting van de stad. Slechts de buitenmuren bleven gespaard. De spits van het Belfort en de 40 klokken van de beiaard ploften op de Grote Markt neer. Buiten enkele kostbare schilderijen kon niets worden gered. Ook het hele oude stadsarchief werd vernield.
Het stadhuis werd in 1920-1924 herbouwd onder de leiding van achtereenvolgens architecten A. Sterck en F. De Ruddere.

Het stadhuis werd in 1983-1984 verlaten door de stedelijke administratie, die verhuisde naar het Administratief Centrum in de Franz Courtensstraat. De rechtervleugel biedt onderdak aan de dienst toerisme en stadspromotie. In de linkerbenedenvleugel is de jeugddienst gehuisvest. Op de eerste verdieping van het stadhuis bevinden zich de Trouwzaal, de Schepenzaal, de Rookkamer, het Kabinet van de burgemeester, de Reynoutzaal en Raadzaal, de Ritsaertzaal en Jumelagezaal. Via de zij-ingang kan men op het gelijkvloers de Ros Beiaardzaal betreden.

Het belfort herbergt sedert de 16e eeuw een beiaard. Aanvankelijk (1378) werden de aan een uurwerk gekoppelde uurklok en weversklok vooral gebruikt voor het regelen van de werkdag. De in 1526 geleverde horloge was daarvoor zelfs voorzien van een beeld dat het uur sloeg en van een spel van zes klokken. In 1548 werd het klokkenspel uitgebreid tot 15 klokken.
Tussen 1732 en 1825 goten diverse leden van de Leuvense familie Van den Gheyn 40 klokken voor de beiaard. Dat alles ging verloren in 1914. In 1925 en 1950 kocht men telkens een nieuwe beiaard, die resp. gegoten werd door de klokkengieters Omer Michaux en Marcel Michiels jr. De beiaard van Michiels werd in 1975 gerestaureerd door de firma Sergeys, die acht nieuwe klokken en een nieuwe basklok goot. De huidige beiaard bestaat uit 49 klokken met een totaal gewicht van 6.800 kg. Dendermonde bezit hierdoor een zogenaamde volledige beiaard naar de Mechelse standaard.
Sedert 21 juli 1957 is de gevel van het stadhuis tijdens de zomermaanden getooid met elf heraldische vlaggen. Ze vormen een kleurrijke evocatie van de herengeslachten die van de 13e tot de 16e eeuw over de Stad en het Land van Dendermonde heersten.

Town hall build in 1293-94.In 1914 the town hall was destroyed by the german army.In 1920 the town hall was restored.
From the 16 ch there was a carillon.
Name: Lakenhalle van Dendermonde

Address:
markt plaats
dendermonde, o-vl belgium
9200


Date of Construction: 1293-94

Web Site for City/Town/Municipality: [Web Link]

Architect: Not listed

Memorials/Commemorations/Dedications: Not listed

Visit Instructions:
Post at least one original photo of the building that is a different view from the one on the page and describe your visit, including the date. Add any additional information that you may have about this building. A GPSr photo is NOT required
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest City and Town Halls
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
johnny lightning visited Dendermonde, Oost-vlaanderen - Belgium 3/7/2020 johnny lightning visited it
Team Geoneuf visited Dendermonde, Oost-vlaanderen - Belgium 12/29/2013 Team Geoneuf visited it
GEO-BREIN visited Dendermonde, Oost-vlaanderen - Belgium 10/16/2011 GEO-BREIN visited it
Arkhan visited Dendermonde, Oost-vlaanderen - Belgium 1/12/2007 Arkhan visited it

View all visits/logs