This waymark has been archived.
Chateau Heralec - Havlickuv Brod, Czech Republic, EU
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Storey three-winged castle in Pseudo-Gothic style, which originated in 1838 reconstruction of the Baroque castle provided for in l. 1658-1661 from older fortress. After 1945 the political school, and later a special boarding school. Today in private hands.

Zámek se nachází v obci Herálec na Havlíckobrodsku. První zmínka o obci je v listine papeže Honoria III. z roku 1226, kdy patrila želivskému klášteru. Historie panských sídel je zde ponekud spletitá. V historii tu stály snad až tri ruzné tvrze. Herálec je uváden jako centrum rádu nemeckých rytíru, kterí si zde ve druhé polovine 12. století postavili tvrz v místech nedaleko opevneného kostela. Ta byla pozdeji ve vlastnictví Oldricha z Rícan a Krivosudova a po jeho smrti ji král Václav II. jako odúmrt daroval Reinerovi z Florencie. Ten ji v roce 1305 prodal opatu sedleckého kláštera Heidenrichovi. Je však možné, že se tato zmínka váže ke druhé tvrzi, která v té dobe stála západne od vsi, v místech dnešního zámku. Zdejší panství pak krátce vlastnil Jindrich z Rožmberka, který je v roce 1307 smenuje s pražským biskupem Janem. Ve vlastnictví arcibiskupství bylo do husitských válek a poté jej získali Trckové z Lípy. K puvodní vežovité tvrzi byla roku 1559 pristavena rozsáhlá obytná budova. Poslední z rodu, Kryštof Jaroslav Trcka z Lípy, prodává Herálec roku 1602 Kryštofu Karlovi z Roupova, který starou tvrz obnovuje a spravuje odtud humpolecké panství. V letech 1658–1661 byla tvrz upravena na barokní zámek. V letech 1838 zámek v držení Trauttmannsdorfu novogoticky prestaven. Další úpravy probehly v roce 1862, 1890 a 1935. V roce 1945 byl zámek konfiskován a byla zde zrízena politická škola. Pozdeji byl objekt využíván zvláštní internátní školou. Po revoluci se dostal zpet do soukromých rukou, vlastní jej spolecnost Malý zámecek, s.r.o.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact