TB 2012-39 Za Kalikovákem, Plzen (PM)
Bod TB 2012 "Za Kalikovákem" je 500 m na západ od Kalikovského mlýna v poli.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Trigonometrický bod je v "poli" asi 500 metrů od Kalikovského mlýna na řece Mži. Je tvořený žulovým hranolem.

Bod je na okraji pozemku zavezeného rumem. Nachází se hned u plotu sousedící oplocené zahrady zahradnictví. Protože je na úrovni původní výšky terénu (tedy výšce zahrady), je rumem témeř zavalen. Celé okolí je zarostlé vysokým plevelem.

Sloupek s tabulkou je u plotu a má patku z betonového kvádru. Je však vyvrácený a stojí opřený o plot hned vedle bodu.

Od bodu je přes zahradu vidět na centrum Plzně a na Škodovku, směrem na východ a jihovýchod. Na opačnou stranu vadí výhledu navážka.

Kalikovský mlýn
První záznam o "horním mlýně" pochází již z roku 1409, další z roku 1464 ho pak uvádí jako "Petlickuv mlýn", od 16. století je znám jako "Kalikovský".
Starý Kalikovský mlýn na řece Mži koupil a roku 1886 zmodernizoval Hermann Kussi se synem.

V roce 2005 prošel celý objekt rekonstrukcí a stalo se z nej sportovní a restaurační místo. Během rekonstrukcí byla opět zprovozněna Kaplanova turbína.

Na severním okraji Plzně na řekách Radbuze a Mži byly odjakživa domovem vodní mlýny. Kalikovský patří jednak k těm mladším, ale urcitě k nejmalebnějším. Ovládá svůj prostor a kus panoramatu města, zejména v pohledech od Vinic a Zoologické zahrady. Svou původní funkci ztratil a dost dlouho poté panovala obava,že se ztratí sám jako řada jeho předchůdců i souputníků.

Že se tak nestalo, patří k těm šťastným událostem v životě města. Našla se parta pracovitých s jasnou představou a ,světe, div se, bez zbytečných řečí, bez halasných prohlášení a s vysokou mírou citu pro atmosféru je tu úžasné společenské centrum s převahou sportovní náplně a nutí k obdivu. Moderní interiéry a v nich se velmi dobře snášejí high-tech prvky s řadou původních detailů, bez oslích můstků imitací. A za srdce bere pohled skleněnou stěnou z restaurace na vymazlenou historickou turbínu, která pomáhá zásobovat komplex elektrickou energií. Ta parta pracovitých opatřila kus historie takovou přidanou hodnotou, až to vnuká pocit, že jsme svědky bláznovství - krásného bláznovství. Budiž mu chvála!
Arch. Anna Hostičková, Predsedkyně hodnotící komise soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2006

Kalikovský mlýn má i svoji cache GC10EBM: Kalikovsky mlyn .