Damme, Belgium
Town hall in the old city of Damme.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Het Stadhuis van Damme, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een voorbeeld van Brabantse gotiek.

Toen Damme nog een haven was en het Zwin nog niet verzand deed de benedenverdieping van het stadhuis dienst als goederenopslagplaats. Bestuur, administratie en rechtspraak gebeurden op de bovenverdieping. De Raadszaal en de Vierscate zijn versierd onder meer met gesculpteerde balksleutels in 1465 vervaardigd door Wouter van Inghen uit Sluis. Een overwelfde dubbele trap met leeuwen en de vier hoektorentjes versieren de voorgevel. In de toren is een beiaard van 39 klokken geïnstalleerd, waarvan twee uit de 14e eeuw. Opvallend zijn ook het stadsuurwerk uit 1459 en een zonnewijzer. Op

Het standbeeld uit 1860 van Jacob van Maerlant van de hand van Hendrik Pickery staat op het plein voor het stadhuis. Tegen de gevel van het stadhuis staan zes standbeelden van de graven van Vlaanderen (vlnr: Filips van de Elzas, Johanna en Margarethe van Constantinopel (die een maquette van het St. Janshospitaal in de hand heeft), Filips van Chieti en Karel de Stoute, die aan Margaretha van York, zijn verloofde, de trouwring aanbiedt (dit huwelijk werd trouwens in Damme gevierd in 1468)), deze beeldhouwwerken zijn van diens zoon Gustaaf Pickery.

Rechts van het stadhuis, in het Huyse de Grote is het Uilenspiegelmuseum gehuisvest.

Het stadhuis werd in 1938 beschermd als monument.