Webcam Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Hluboká nad Vltavou

Mesto Hluboká nad Vltavou leží na obou brezích reky Vltavy. Jeho historie je spjata s královským hradem Hluboká. Hrad založil spolu s nedalekými Ceskými Budejovicemi v polovine 13. století král Premysl Otakar II., jako oporu své moci na skalnatém ostrohu, pod nímž opouští reka Vltava rybnicní Ceskobudejovickou pánev. Osada vzniklá v podhradí Hluboké, s puvodním názvem Podhrad, byla povýšena na mestecko v r. 1496 Vilémem z Pernštejna. Mestem se Hluboká nad Vltavou, která vznikla spojením osad Podhrad, Hamr, Podskalí a Zámostí , stala císarským rozhodnutím z r. 1907. Další majitelé hradu Hluboká Ondrej Ungnad ze Suneka, Jáchym z Hradce a jeho syn Adam postupne prestaveli stredoveký hrad v renesancní zámecké sídlo. Od roku 1661 do r. 1947 byl zámek v držení rodu Schwarzenbergu, kterí jej v letech 1839 -1871 prestaveli do dnešní podoby v duchu romantické novogotiky podle vzoru anglického Windsoru. V zámku je soustreden bohatý interiér s cenným nábytkem, jedinecné rezbárské práce, množství obrazu, vzácných goblénu, umeleckého skla a porcelánu. Okolo zámku se rozkládá rozsáhlý anglický zámecký park. Park prechází v parkovite upravenou po staletí cílene utvárenou hospodárskou krajinu se stromoradími staletých dubu s kocárovými cestami, rozlehlými oborami a bažantnicemi. Se zámkem sousedí bývalá jízdárna, kde je od r. 1956 umístena Alšova Jihoceská Galerie s expozicí jihoceského gotického umení, výstavou holandského malírství 17. stol. a výstavami ceského moderního umení 20. stol. Lovecká, myslivecká a rybárská tradice, kterou je Hluboká proslulá, je soustredena od r. 1841 v lesnickém a mysliveckém muzeu v barokním loveckém zámku Ohrada, postaveném v letech 1708-1721. Vedle loveckého zámku je ZOO s prevážne drobnou evropskou zverí. Blízký Karluv hrádek založil král Karel IV. jako lovcí hrádek. V cástech mesta v obcích Bavorovice a Munice se uchovala lidová architektura tzv. „Hlubockých blat“. Cást mesta Purkarec je známá svou vorarskou tradicí. V soucasnosti je Hluboká nad Vltavou rychle se rozvíjejícím mestem, podporující místní podnikatelské aktivity se širokou nabídkou kulturních a sportovních príležitostí, se zázemím, které uspokojí každého návštevníka - hotely, pensiony, kempy, chaty, ubytování v soukromí, 40 restaurací, letní plovárna s tobogánem, krytý bazén se saunou, moderní kino, otevrené i kryté tenisové kurty, zimní stadion, baseballový areál, jízdárna, golfové hrište, fitnes, hustá sít cyklotras v okolí a cyklostezka do Ceských Budejovic.(zdroj infocentrum Hluboká)

A nyni ke kesce. Ke svemu logu pripojte svoji fotku na uvedenych souradnicich vyfocenou pomoci web kamery na teto adrese: http://infocentrum.hluboka.cz/cs/webcam/cam-hl-svejk.html. Na webu teto webky lze dohledat fotku vyfocenou pred nekolika dny v urcity cas, takze staci zamavat (alespon minutu) a fotku podle casu a data vyhledat a ulozit. Logy bez fotky budou smazány!

Public or Private?: Public