TB 2016-8 Únešov, kostel (PS)
Bodem je stred makovice veže kostela v Únešove.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Trigonometrickým bodem TB 2016-8 je střed makovice věže kostela sv. Prokopa v horní části obce Úněšov.

Obec Úněšov

Úněšov je doložen v roce 1352 a je nejmladší z okolních vesnic.
Nepodložené zprávy hovoří o r. 1245 a 1115. Na počátku byly v Úněšově tři statky. Tvrz se uvádí v r. 1391. Stávala v blízkosti kostela a postupně zanikla (do 15. stol.).

Od 2. pol. 15 století je Úněšov uváděn na panství Podmokly, od r. 1556 na panství Bělá. V roce 1622 bylo panství Bělá (vlastněné rodem Markvartů z Hrádku u Svinomaz) zkonfiskováno.

V roce 1623 koupil panství Bělá s panstvím Podmokly a Nekmíř Vilém Vřesovec z Vřesovic. Panství bylo v r. 1676 postoupeno Klášteru Teplá.

Od roku 1850 je Úněšov svobodnou obcí s voleným obecním zastupitelstvem a starostou.

Kostel Sv. Prokopa v Úněšově.

Dominantou vsi je kostel sv. Prokopa, významná svatyně gotického původu, barokizována.

Uvádí se od r. 1365 jako farní kostel plzeňského Děkanátu. Časem kostel pustl a v 16 stol. zanikla fara. Kostel puvodně gotický byl v r. 1738 přestavěn v barokním slohu a v roce 1900 byl znovu opravován. Po r. 1945 došlo k částecné devastaci. Od r. 1956 byly obnoveny poutě ke dni 4. července na svátek sv. Prokopa.
V roce 1972 byl zrušen hřbitov kolem kostela a okolí upraveno. Byla provedena i oprava budova kostela.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no