TB 1224-30 U slinice, Bezverov (PS)
33U E 360146 N 5540455
TB 1224-30 U slinice je na návrší necelý 1 km od kaple v Bezverove severozápadním smerem. Bod leží blízko od hranice Plzenského a Karlovarského kraje.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Na zalesněném návrší severozápadně od Bezvěrova je trigonometrický bod "U silnice".

Přímo u silnice je bod OB3 (30.1), který tvoří hranol značený tyčkou s tabulkou. Je na návrší na volném prostoru s výhledem na Bezvěrov. Vedle je postavený vysílač (GSM).

Samotný trigonometrickým bod je v nedalekém lese. Je také tvořen hranolem s tyčí s tabulkou.

Je zvláštní že ani na jedné tabulce (ani u bodu 30, ani u bodu 30.1) není nic napsáno.
Stejně všichni ví, co tam mí být :)

Obec Bezvěrov

Poprvé se jméno obce vyskytuje v konfirmační listině obce Kladruby z roku 1239 a to pod názvem "Besmirov". Jiný pramen uvádí název "Bezverovo". Další písemná zmínka o existenci osady, ležící 12 km západně od Manětína, pochází z roku 1379.

Podle vsi si pozdeji zvolil své příjmení také rod Pernklů ze Šenreitu (Bärenklau v Schönreith),který ji držel v letech 1502-55. Patrně oni vybudovali ve vsi novou tvrz poprvé připomínanou spolecně s původní v r. 1548.
Po mnoha změnách majitelů koupil Bezvěrov, po Bílé hoře zkonfiskovaný Mikuláši Račínovi z Račína, bohatý a vlivný Vilém z Vřesovic. Ten ale již v roce 1626 prodal vesnici toužimským Lauenburgům a od té doby patřila k brložeckému statku tohoto panství. Obe bezvěrovské tvrze zanikly nejpozdeji během třicetileté války a nezachovaly se z nich žádné pozůstatky.
Jižně od Bezvěrova probíhala stará hranice mezi panstvím Toužim - Brložec.

V obci je skupina domků a tovární budovy bývalé bezvěrovské sklárny Kavalier, pocházející z druhé poloviny 19. a z přelomu 20.století. Vyrábělo se zde duté, křištálové, chemické a hlavně laboratorní sklo, ceněné i v zámoří. Sklárnu založil v r. 1867 český podnikatel Eduard Kavalier, provoz byl zastaven v r. 1923.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no