Zumberk - ruins CZ
Ruins of the Žumberk, Slatinany, Czech Republic Zrícenina hradu Žumberk u Slatinan
Location: Pardubický kraj, Czechia

Žumberk Castle, originally called Sunenberg, was built at the turn of the 13th and 14 century.

The first known owner of the castle was troubled Vladyka Pilunk of Žumberk that the damage done in Nížkov, Svrakov and Pozdešín (1318) was held in provincial court. In the same century were in possession of the lords of the castle Boskovic. They were owned by Castle Kuník bunk of Žumberk.
Beginning of the 17th century castle was even the owner of two - in the year 1623 is Lidmila Zárubová of the Lobkowicz estates managed both parts reunite. When Rudolf Josef svob. lord of the press and on the side sold 1700 Žumberk estate of Count Joseph František Šenfeldu, owner mows, Nasavrky, Orla, and Bítovan Zajecice, lone castle Žumberk pustl slowly and was analyzed as a building stone quarry. Even in the years 1760-1770 the castle lived a doctor Devoty.
From 1926 to 1948 the castle care Klub Czech tourists, who also made the necessary precautionary work today on the old village office.

Hrad Žumberk, puvodne známý pod názvem Sunenberg, byl postaven na prelomu 13. a 14. století.

První nám známý majetník hradu byl nepokojný vladyka Pilunk ze Žumberka, jenž pro škody ucinené v Nížkove, Svrakove a Pozdešíne (1318) pohnán byl do soudu zemského. V témže století byli v držení hradu páni z Boskovic. Vanek z Žumberka recený z Boskovic podával r. 1380, 2. cervence kneze ke kostelu Skalickému. Po nem byl držitelem hradu Kuník Kavalec ze Žumberka, jenž pred r. 1402 zemrel. Na spásu duše jeho darován jest t. r. dne 13. ledna plat kostelu sv. Mikuláše v Praze. Nástupcem jeho byl Jan Kavalec z Lipoltic jinak ze Žumberka, kterýž roku 1415 stížný list ke sboru kostnickému zpecetil. Jeho nástupce (snad syn) Vanek (okolo r. 1420) držel též Prestavlky a zapsal se r. 1440, 17. brezna na sjezdu Cáslavském k landfrídu ctyr kraju spojených."
Další cetné majitele žumberského hradu a panství prejdeme (zájemce je nalezne ve shora zmíneném díle Sedláckove). Pocátkem 17. století mel hrad dokonce majitele dva - až r. 1623 se Lidmile Zárubové z Lobkovic podarilo obe cásti panství opet spojit. Když Rudolf Josef svob. pán z Lisova a na Stránove prodal r. 1700 panství Žumberk Josefovi Františkovi hrabeti ze Šenfeldu, majiteli Sece, Nasavrk, Orla, Bítovan a Zajecic, neobydlený hrad Žumberk pomalu pustl a byl rozebírán jako lom stavebního kamene. Ješte v letech 1760-1770 na hrade bydlel jistý lékar Devoty.
Od r. 1926 do r. 1948 o hrad pecoval Klub ceských turistu, jenž také provedl nezbytné zajištovací práce, dnes se o nej stará obecní úrad.
Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined