Munnikkenmolen - Leiderdorp
31U E 605816 N 5780016
De molen bemaalde oorspronkelijk tot 1958 de Munnikenpolder en werd gebouwd ter vervanging van een in 1889 verbrande wipmolen. In 1964 werd de molen eigendom van de gemeente Leiderdorp.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Algemeen

Nummer: 1133
Ten Bruggecate nr.: 2486
Naam: Munnikkenmolen
Plaats: Leiderdorp
Adres: Persant Snoepweg 1
2353 KA Leiderdorp
Gemeente: Leiderdorp
Provincie: Zuid-Holland
Molencategorie: Windmolen
Type: wipmolen
Functie poldermolen

Inrichting scheprad

Maalvaardig: Ja, maalt (op vrijwillige basis)
Bouwjaar: 1890
Eigenaar: Gemeente Leiderdorp

De Munnikkenmolen is een wipmolen aan de rand van Leiderdorp, langs de Dwarswetering. De molen is in 1890 gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Munnikkenpolder, als vervanging van een in dat jaar afgebrande molen. Op de plaats waar de Munnikkenmolen staat is al sinds 1566 een molen te vinden. De molen heeft dienst gedaan tot 1958. In dat jaar werd een gemaal gebouwd dat de bemaling overnam. In 1964 heeft de gemeente Leiderdorp de molen gekocht. De locatie van de molen, nabij een snelweg en tegen de een woonwijk, is inmiddels ongunstig geworden vanwege plannen van de Leiderdorpse gemeente er hoogbouw omheen te zetten. Er gaan dan ook stemmen in de gemeenteraad op de molen te verplaatsen waartegen buurtbewoners zich verzetten (2009).

Inmiddels is op 21 april 2009 door het gemeentebestuur van Leiderdorp besloten de molen te verplaatsen, onder fel protest van de omwonenden. De molen zal samen met twee andere molens uit de regio een "molencaroussel" gaan vormen: de Meerburgermolen gaat vanuit Zoeterwoude verplaatst worden naar de Munnikenpolder in Leiderdorp, de Kalkpoldermolen uit Leiderdorp wordt naar de Doespolder in de gemeente Kaag en Braassem verplaatst, terwijl de Munnikenmolen in Leiderdorp blijft, maar wordt verplaatst naar de Munnikenpolder.
Date of Manufacture: 01/01/1890

Purpose: Water Pumping