windmill De Hoop - Harderwijk - The Netherlands
milling windmill in the marina area of Harderwijk
Location: Gelderland, Netherlands

The original mill in Harderwijk (at a different location) was destroyed by fire in the night of 28 March 1969. Plans to rebuild the mill came to fruition when an old mill structure was purchased from the eastern Dutch town of Oldenzaal, which in turn had originally come from Weesp near Amsterdam where it was built in 1773. Due to various [problems, the mill could not be resurrected until 1995, when it took until 3 August 1998 for the wings to turn for the first time. The mill was open for the public on 8 May 1999 (milling day). Official opening was in September 1999. Technical data: height of the "stelling" (the part which turns the wings into the wind) 9 m. width of stelling: 4 m. overall height: 35 m Further info, see website http://www.harderwijksemolen.nl In de nacht van 28 op 29 maart 1969 werd Harderwijk opgeschrikt door een felle brand in molen Oude Molen "De Hoop" aan de Strandboulevard. De brandweer kon niet voorkomen dat de molen veranderde in een triest karkas. Eigenaar E. den Herder, die in de molen een restaurant exploiteerde, zag van herbouw af en kreeg van de gemeente een sloopvergunning. Vanaf die tijd is het de bedoeling geweest, dat op een andere plek aan de rand van het oude stadscentrum de molen herbouwd zou worden. De stichting Vrienden van de Gelderse Molen startte toen een geldinzamelingsactie. In 1992 werd de herbouw van de molen nieuw leven in geblazen, door de oprichting van "de Harderwijkse Molen Stichting", die het karwei van de vrienden van " de Gelderse Molen " overnam. In 1993 kocht de Stichting de romp van de molen van "Molen van Reerink" te Oldenzaal. Dit was geen nieuwe molen. Deze was namelijk in 1913 daar geplaatst vanuit Weesp en was daar bekend als molen "Het Anker" bijgenaamd "De Reus van Weesp". In Oldenzaal was de molen reeds in 1928, na amper 15 jaar dienst, alweer onttakeld en de romp bij een malerij gevoegd. De nieuwe locatie in Harderwijk voor de molen werd gevonden bij de Vissershaven. Daar bleek de grond door teer vervuild te zijn en werden vissershavenfunderingen van oude vesting- en waterwerken aangetroffen. Deze waren de oorzaak van een flinke vertraging van de bouw/restauratiewerkzaamheden. Op 3 juli 1995 konden daadwerkelijk de werkzaamheden voor de herbouw een aanvang nemen. In 1997 konden de romp en kap geplaatst worden en in juli 1998 het wiekenkruis en de staart. Toen was er sprake van een uitwendig complete molen. Op 29 augustus 1998 hebben de wieken voor het eerst gedraaid. Vanaf 8 mei 1999 (Molendag) is de molen open voor publiek. De officiele opening vond plaats in september 1999. Wetenswaardigheden over de molen.

De museale korenmolen "De Hoop" is een zg.stellingmolen. Dit betekent dat de molenaar de wieken bedient vanaf deze stelling. De hoogte van de stelling is 9.00 meter boven de begane grond en de breedte van de stelling is 4.00 meter. De totale hoogte van de molen bedraagt ca. 35.00 meter.

Voor informatie over de openingstijden zie de website http://www.harderwijksemolen.nl van de molen.
Date of Manufacture: 07/03/1995