Lievesmolen-Zedelgem W-Vl Belgium
Lievemolen - dorpsmolen Zedelgem
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De vroegste vermelding van een windmolen op deze plaats klimt op tot 1529. De huidige stenen molen werd in 1866 gebouwd in opdracht van de familie Lievens, die al omstreeks 1700 door huwelijk in het bezit van de site gekomen was. Een gevelsteen met het opschrift "P. LIEVENS / 1866" herinnert nog aan de bouwheer en het bouwjaar van de stenen bergmolen, die ingericht was als graan- en oliemolen. Er waren drie steenkoppels. Hiervan is nog anderhalve koppel overgebleven. Burgemeester Joseph Lievens (1801-1883) was er nog molenaar. Jules Bogaert kocht de Platsemeulen in 1919 aan en rustte die nog hetzelfde jaar uit met een motor om ook op windstille dagen te kunnen werken.

In 1932 werd de molen stilgelegd en volledig omgebouwd tot een mechanische maalderij, aangedreven door een zeldzaam geworden horizontale monocilinder dieselmotor, gebouwd in het Zedelgemse bedrijf Leon Claeys. De overbodig geworden kap en wieken werd op 25 september 1951 weggenomen. De bewaarde en bedrijfsklare dieselmotor heeft een belangrijke industrieel-archeologische waarde en kan nog in werking gebracht worden. Sinds 1 juni 1995 is de molen beschermd als monument. De huidige eigenaar liet de afgegraven molenwal opnieuw aanleggen.

This mill is build on the old remains of a very old mill(1529) in 1866.
They stopt milling in 1932,then it was only jused for mechanique milling with a diesel engine.In 1951 the removed the whip.
Since 1995 this windmill is proteced.
Date of Manufacture: 02/05/1866