TB 2012-30 Mikulovka, Plzen (PM)
TB 2012-30 je na vrchu Mikulka v Plzni nad Fakultní nemocnicí
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Vrch Mikulka (378m) je mezi centrem Plzně a boleveckými rybníky.

Název vrchu a TB připomíná Ing. Jindřicha Mikoleckého, kterému zde byl roku 1893 postaven pomník.
Podrobnosti si mužete prečíst u cache Mikulka .

Samotný bod je v trávě pod borovicemi a tvoří ho žulový hranol s krížkem na horní straně. Vedle je železný sloupek (ohnutý) s tablkou.

Na vrchu je plzeňská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu, která byla zprovozněna v červenci 2004. Zde jsou prováděna pozorování počasí v Plzni a odtud jsou vydávány předpovědi.
Více u ceche
Hydrometeorologická stanice Plzeň - Mikulka .

Na vrhu je také, hned vedle pomníku, německá pozorovatelna z let 1939-45. Jedná se o válcovou betonovou stavbu se čtyřmi průzory. 49°45'57.014"N, 13°22'56.475"E
V těsném sousedství byla pak postavena v 80. letech (20. století) pozorovatelna CO. 49°45'57.072"N, 13°22'56.024"E

Z vrchu je krásný výhled na centrum Plzně a dále do krajiny. Přímo pod kopcem je areál Fakultní nemocnice Plzeň. Směrem na sever pak výhled na bolevecké rybníky a na severní předmestí Plzně.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no