De Phenix - Nes Ameland
31U E 684240 N 5925624
Korenmolen De Phenix is een oude graan en pelmolen en staat aan de Jan Jacobstraat in Nes Corn mill the Phenix are an old grain and pelmolen and located on the Molenweg in Nes.
Location: Friesland, Netherlands

Korenmolen De Phenix is een oude graan en pelmolen die, dankzij een grondige opknapbeurt, ook nu nog perfect werkt. De molen staat op een plaats waar al in 1629 werd gemalen. De Phenix dateert echter van 1880.

De naam wijst er al op: de molen werd gebouwd nadat zijn voorganger tijdens een hevig onweer werd getroffen door bliksem en geheel uitbrandde.

De Phenix is een achtkante bovenkruier. Het is een zogenaamde monnikmolen.

De molen draait om de twee weken, voor de data zie agenda. Er wordt dan graan vermalen tot meel dat door enkele Amelander bakkers wordt gebruikt voor het bakken van ambachtelijk eilander brood.

Bij de molen is een ontvangstruimte aanwezig met een molenwinkel. Hier zijn leuke molenartikelen en verschillende meelsoorten te koop.
Date of Manufacture: 01/01/1880

Purpose: Threshing