Hvezdárna Ondrejov
33U E 484283 N 5528558
Secesní hvezdárna z roku 1898 je dnes soucástí Astronomického ústavu AV CR. Historická cást slouží jako muzeum. V nové hvezdárne je umísten jeden z nejvetších dalekohledu v Evrope. Areál je obklopen volne prístupným parkem se vzácnými drevinami.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Roku 1898 zakoupil pražský továrník J. J. Fric na vrchu Žalove (Manda) nad Ondrejovem pozemek pro vedecké úcely. Vybudoval na nem soukromou hvezdárnu, kterou v roce 1928 venoval ceskoslovenskému státu pro potreby University Karlovy. V roce 1993 bylo do Ondrejova preneseno sídlo Astronomického ústavu Akademie ved Ceské republiky.

Ondrejovská hvezdárna již více než sto let a patrí k nejduležitejším vedeckým pracovištím ve svém oboru v Evrope. Zabývá se pozorováním Slunce a dalších hvezd, meziplanetární hmoty ci vysokoenergetických objektu ve vesmíru. Behem návštevy Vás naši pruvodci seznámí s okolnostmi založení hvezdárny, v historické kupoli uvidíte expozici venovanou vývoji hvezdárny a radu zajímavých prístroju vcetne 150 let starého dalekohledu Alvana Clarka, který stále slouží k pozorování oblohy. Dozvíte se o soucasném poslání observatore i jejím významu v soucasném astronomickém svete.

Celý rozsáhlý areál je upraven jako park s vzácnými stromy (arboretum) a radou moderních plastik. Do neho jsou zasezeny secesní budovy a kopule puvodní hvezdárny, které navrhoval Josef Fanta. Pri procházce parkem mužete obdivovat i umístené prístroje, napr. trofejní nemecké radary z 2. svetové války, z nichž nekteré stále slouží vedeckým pozorováním, zejména Slunce nebo meteoru. V severní cásti, v „Kubetinách“, se nachází kopule s dvoumetrovým zrcadlovým dalekohledem (dalekohled se zrcadlem o prumeru 2 metry a ohniskem 9 metru), nejvetším v CR, instalovaným v sedmdesátých let 20. století.

EN: The observatory was founded by Josef Fric and built in the Art Nouveau style in 1898. At present, it is a part of Astronomic Institute of Scientific Academy of the CR. Its historical section was turned into a museum. There is one of the largest telescopes of Europe located in the new observatory built nearby. The buildings are surrounded by a public park with exotic trees.
Observatory Purpose: Research

Optical / Infrared Telescopes?: Yes