De Herder - Medemblik, Netherlands
Een korenmolen aan de Westerdijk 3 te Medemblik.
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Herder is een achtkante stellingmolen gebouwd in 1990 op dezelfde plek op de Westfriese Omringdijk waar tot 1948 al een andere korenmolen heeft gestaan. In 1985 heeft een aantal Medemblikkers het idee opgevat om de molen te herbouwen op deze historische plek. Een stichting werd opgericht en met de hulp van vele vrijwilligers ging men aan het werk.
Eerst werd het betonnen fundament in de dijk gelegd. De oude molen was helemaal verdwenen, zodat er een nieuw molenlichaam moest komen. De romp van molen "De Herder", die oorspronkelijk in 1695 in Jisp was gebouwd en in 1904 verhuisde naar Willeskop, werd aangekocht en hierheen getransporteerd.
In de jaren daarop werd de molen met authentieke onderdelen uit 1695 en met nieuwe materialen weer opgebouwd en in 1990 kon de vang van de nieuwe molen gelicht worden. Ook het poorthuisje dat naast de molen staat is in die jaren herbouwd, maar heeft verder met de molen niets te maken.
Er wordt op vrijwillige basis gemalen en er wordt meel verkocht. De Herder is op zaterdagen te bezichtigen.

visit link
Date of Manufacture: 09/05/1990