De koeleweimolen
31U E 516341 N 5674329
Fourth windmill on walking distance.600 meters and possible to vistit 4 old windmill's.,in a very beautiful city.
Location: Belgium

Deze molen stond tot in 1992 in Meulebeke. Daar werd hij gebouwd in 1765 door molenmaker Joannes Vander Schuere (inscripties op de standaard en het voorwiel). Tot in 1958 bleef de molen daar in gebruik. Daarna trad het verval in. In 1980 moest de molen afgebroken omdat hij op de rooilijn lag van de geplande ringweg om Meulebeke. Hij werd een 50 meter verder gestapeld met de bedoeling hem op een nieuwe berg herop te richten.

De Randweg kwam er, maar de molenkast bleef er ruim tien jaar gedemonteerd liggen... De stad Brugge kocht de molen aan en liet hem als vierde molen oprichten op de Kruisvest, nabij de Dampoor, op een nieuwe hoge molenwal. Molenbouwer was Roland Wieme uit Petegem-aan-de-Leie. Sinds 1996 is de molen weer maalvaardig en wordt hij opengesteld in de maanden juli en augustus. Spijtig genoeg wordt de windvang ernstig gehinderd door de vele bomen op de Kruisvest.

Open in juli en augustus, van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur (tickets tot een half uur voor sluiting). Inflo: Museum voor Volkskunde, tel. 050 448764, e-mail: musea.reservatie@brugge.be
Date of Manufacture: 02/03/1765

Purpose: Milling