De Steenen Man - Caspar de Robles - Harlingen
Located at the Westerzeedijk te Harlingen.
Location: Friesland, Netherlands

De beroemde overste, Caspar de Robles, heer van Billy in Artesië (Artois), moet zich als stadhouder terugtrekken uit Friesland na een muiterij in 1576. Hij duikt weer op in de geschiedenis wanneer hij zijn garnizoen rond 1583 in en bij de kerk van Losser legert. Robles heeft van de kerk een verdedigingswerk gemaakt.
(bron: rijksarchief Utrecht, archief de Balei Utrecht van de Duitse orde, afgedrukt bij C.J. Snuif).

Caspar de Robles is in 1527 geboren in Portugal. Zijn moeder, Dona Maria de Leyte, zou minnares zijn van koning Philips II. Zij verzorgt Philips volgens het verhaal dat onderaan deze pagina is afgedrukt. Caspar trouwt in 1558 met Jeanne de Saint Quentum, vrouwe van Billy en wordt eigenaar van kasteel en landerijen in Billy in Artesië ten zuiden van Rijssel (Lille).

Caspar de Robles, die soms ook kortweg Billy wordt genoemd, leidt huursoldaten uit Wallonië. Op 17 mei 1568 zien Harlingers 1800 soldaten aan land komen. Wellicht is De Robles daar ook bij. Zes dagen later verslaat Lodewijk van Nassau bij Heiligerlee het Spaanse leger van stadhouder Aremberg die daarbij om komt. De Robles neemt deel aan de slag bij Jemmingen waarbij Lodewijk van Nassau maar net weet te ontsnappen.

Caspar de Robles kan met gemak de opstand van de Friese steden neerslaan. In tegenstelling tot Holland heeft Friesland slechts kleine steden die ook vaak geen verdedigingswerken hebben.

Als vijand maakt hij zich toch heel populair door twee partijen Friezen op één lijn te krijgen zodat na de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 de dijken eindelijk kunnen worden gedicht en versterkt. Bijna 2900 mensen zijn omgekomen. De schade aan land en boerderijen is enorm. Friesland lijdt honger. Voordat het werk begint volgt in 1573 nog een tweede overstroming. Meer dan 3000 dijkwerkers voeren het werk in 1574 en 1575 uit. De Robles is de enige 'Spanjaard' die in de Lage Landen met een standbeeld is geëerd.