RM: 514703 - Kerk - Wilnis
Nederlandse Hervormde KERK, opgetrokken in 1877-1878 naar ontwerp van architect F.J. Nieuwenhuis
Location: Utrecht, Netherlands

Omschrijving
Inleiding

Nederlandse Hervormde KERK, opgetrokken in 1877-1878 naar ontwerp van architect F.J. Nieuwenhuis uit Utrecht in eclectische trant. De kerk ligt aan de noordoostkant van het dorp Wilnis, evenwijdig aan de Ir. Enschedeweg.

Omschrijving

Aan de Koningin Julianastraat gelegen zaalkerk op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Tegen de zuidzijde is een toren gezet, aan de noordzijde is een consistorie aangebouwd.

De tegen de voorgevel of zuidgevel geplaatste toren heeft een vierkante plattegrond met vier geledingen. De onderste bevat de entree, bestaande uit een dubbele deur. De tweede geleding heeft aan de voorzijde een rondboogvenster met ijzeren roeden en in de linker- en rechterzijgevel een blinde rondboognis. De derde geleding bezit aan alle zijden drie galmgaten in rondboogvormige openingen. Boven de derde geleding verjongt de toren zich. De vierde geleding heeft afgeschuinde hoeken en bevat galmgaten en een klok. Rondom is een bakstenen balustrade gezet met pinakels op de hoeken, die zijn voorzien van zinken bekleding. De pinakels gaan over in luchtbogen die uitkomen op de afgeschuinde hoeken van de torengeleding. De geleding wordt afgesloten door een omlopende geprofileerde lijst met afwisselend grote en kleine driehoekige frontons. De achtzijdige spits is voorzien van kleine dakkapellen en een kruis met een torenhaan. De bronzen luidklok dateert uit 1541.

De kerk telt vijf traveeën die van elkaar gescheiden zijn door zich verjongende steunberen met rondboogspaarvelden in de top. Onder de ijzeren rondboogvensters loopt rondom het gebouw een waterlijst. In de voorgevel zijn aan weerszijden van de toren rondboogvensters gezet met daarboven drie klimmende, kleine rondboognissen.

De achtergevel bevat grote en kleine rondboognissen en in de top een rond venster. De gevels worden alle afgesloten door lijsten met siermetselwerk.

De consistorie heeft één bouwlaag en is driezijdig afgesloten en hij is rondom voorzien van zes stolpvensters met halfrond bovenlicht en een geprofileerd kalf. Ter hoogte hiervan is het muurwerk voorzien van een waterlijst. Aan de zuidwestzijde, nabij de achtergevel van de kerk, bevat de consistorie een deur met rondboogbovenlicht.

Het interieur van de kerk bestaat uit een grote ruimte, overkluisd door een tongewelf met scheibogen ter hoogte van de velden tussen de vensters. De velden tussen de vensters en de spaarvelden aan de noordzijde zijn geleed met vakken, trigliefen en een kroonlijst. Orgelkas met frontpijpen uit circa 1760 gemaakt door J.J.Moreau afkomstig uit de St.Lambertus te Kralingen, in 1926 voorzien van een nieuw binnenwerk door J.de Koff. Het binnenwerk van De Koff heeft geen monumentale waarde. De opstelling van de preekstoel en banken is gewijzigd en valt, samen met het balkon aan de noordzijde, buiten de bescherming. In het portaal en de consistoriekamer zijn gedenkstenen ingemetseld.

Waardering

De Nederlandse Hervormde kerk is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een zaalkerk in eclectische trant en vanwege ensemble- en situationele waarde binnen de kern van Wilnis.

Description
Introduction

Dutch Reformed Church, built in 1877-1878 to the design of Utrecht architect F.J. Nieuwenhuis in eclectic style. The church is situated on the north-east side of the village of Wilnis, parallel to the Ir. Enschedeweg.

Description

Hall church on the Koningin Julianastraat, on a rectangular ground plan under a saddle roof with brackish Dutch tiles. A tower has been added to the south side, and a consistory has been built on the north side.

The tower, placed against the front or south façade, has a square ground plan with four floors. The lowest contains the entrance, consisting of a double door. The second section has a round-arch window with iron bars at the front and a blind round-arch niche in the left and right gables. The third tier has three bell holes in round-arch openings on all sides. Above the third segment, the tower tapers off. The fourth segment has chamfered corners and contains bell holes and a clock. Around it, a brick balustrade is set with pinnacles at the corners, which have zinc cladding. The pinnacles merge into aerial arches opening onto the chamfered corners of the tower segment. The articulation is terminated by a perimeter moulding with alternating large and small triangular pediments. The octagonal spire features small dormers and a cross with a tower cock. The bronze swinging bell dates from 1541.

The church has five bays separated from each other by rejuvenated buttresses with round-arch parapets in the top. A water moulding runs all around the building under the iron round-arch windows. In the front facade, round-arch windows are set on either side of the tower with three ascending, small round-arch niches above.

The rear facade contains large and small round-arch niches and a round window in the top. The facades are all closed by mouldings with decorative brickwork.

The single-storey consistory has a three-sided end and is surrounded by six windows with a semi-circular fanlight and profiled calf. At its height, the wallwork has a water cornice. On the southwest side, near the rear facade of the church, the consistory contains a door with a round-arched fanlight.

The interior of the church consists of a large room, covered by a barrel vault with ribbed vaults at the level of the fields between the windows. The fields between the windows and the sparrows on the north side are articulated with compartments, triglyphs and a cornice. Organ case with façade pipes from around 1760 made by J.J.Moreau from St.Lambertus in Kralingen, fitted with a new interior by J.de Koff in 1926. The interior work by De Koff has no monumental value. The arrangement of the pulpit and pews has been changed and, together with the balcony on the north side, falls outside the protection. Memorial stones have been bricked in in the porch and the consistory room.

VALUE

The Dutch Reformed Church is of general importance because of its architectural-historical value as a recognisable example of a hall church in eclectic style and because of its ensemble and situational value within the core of Wilnis.

Monument Number: 514703

Address of this Rijksmonument: